Populația din zonele rurale va beneficia de medicamente gratuite destinate pentru tratamentul bolilor cardio-vasculare și al parazitozelor. Compania farmaceutică ungară ”Gedeon Richter” a donat, cu titlu gratuit, un lot de medicamente în valoare de peste 1 650 000 de lei. Un anunț în acest sens a fost făcut astăzi la Ministerul Sănătății în cadrul unei conferințe de presă.
Donația companiei farmaceutice presupune 14 000 de cutii de medicament „Normodipine”, care este administrat pentru tratamentul bolilor cardio-vasculare, în special, a hipertensiunii arteriale. Totodată, întreprinderea a mai donat 33 615 de cutii de „Decaris”, medicament antiparazitar.
”Bolile sistemului cardio-vascular sunt cele mai răspândite în Republica Moldova, fiind și cauza principală a mortalității. Acest lot de medicamente va fi distribuit pacienților din zonele rurale, care au acces mai limitat la serviciile de sănătate și necesită protecție financiară. Ministerul Sănătății este gata să susțină orice companie sau organizație, care poate veni cu un asemenea act de donație”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Nicolae Jelamschi.
Lotul de medicamente va fi distribuit la Centrele de Sănătate din mediul rural, în baza numărului de pacienți, care stau la evidență cu aceste probleme de sănătate.
”Pentru noi contează sănătatea fiecărui cetățean al Republicii Moldova. Acesta este și un aspect social-economic foarte important, pentru că doar un popor sănătos poate contribui la dezvoltarea țării. Trebuie să utilizăm la maxim toate posibilitățile de cooperare”, a specificat ambasadorul Ungariei în Republica Moldova, Mátyás Szilágyi.
Astăzi, în farmacii, prețul preparatului medicamentos destinat pentru tratamentul bolilor cardio-vasculare costă circa 75 de lei și cel pentru parazitoze – 30 de lei.
”Compania noastră a realizat încă un proiect umanitar furnizând unul dintre cele mai eficiente medicamente„Normodipine”, către 14 000 de pacienți din mediul rural. Pentru această categorie de pacienți accesul la medicamente este mai problematic”, a menționat directorul Reprezentanței „Gedeon Richter” în Moldova, Alexandr Derbentev.
Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova, bolile sistemului cardio-vascular dețin întâietatea. În anul 2015 numărul total al acestor pacienți a fost de 862 545, dintre care circa 343 546 suferă de hipertensiune arterială.
În anul 2015 morbiditatea prin parazitoze a constituit 15 219 de cazuri. Statisticile mai arată că populația din mediul rural se îmbolnăvește mult mai frecvent de aceste infecții comparativ cu cea din municipiul Chișinău. Astfel, la 100 de examinări efectuate, frecvența parazitozelor în municipiu constituie 0,9%, pe când în celelalte localități ale republicii – 4,5%.