În perioada 31 decembrie 2015 – 3 ianuarie 2016, pe teritoriul țării, au fost depistați și documentați 42 de șoferi în stare de ebrietate, iar 6 dintre ei au refuzat să fie testați alcoolscopic.
Un caz grav a avut loc chiar de Revelion, în jurul orei 12:00 pe strada Decebal din municipiul Bălţi. Șoferul unui automobil de model „Mercedes” a tamponat 2 mașini aflate în trafic, după care s-a eschivat de la locul accidentului rutier.
Imediat, de către Dispeceratul Regimentului de Patrulare Nord au fost orientate mai multe autopatrule. În doar 3 minute mașina împlicată în accident a fost depistată de polițiști pe o stradă din oraș. Acesta se deplasa haotic, iar la cerințele legitime ale inspectorilor de a stopa, nu s-a subordonat. Deplasarea acestuia a fost blocată pe str.Cahul din municipiu, astfel, conducătorul auto a stopat tamponînd mașina de serviciu a poliției şi un alt automobil parcat în preajmă.
La volanul mașinii s-a dovedit a fi un bălțian de 40 de ani. Şoferul conducea autovehiculul în stare de ebrietate, avînd o concentraţie de alcool de 1,34 mg/l în aerul expirat.
Conform legislației în vigoare, concentrația maximă admisibilă de alcool este de 0.15 mg/l în aerul expirat și 0.3 g/l în sînge.
Conform Codului Contravențional al Republicii Moldova conducerea vehiculului de către o persoană care se află în stare de ebrietate produsă de alcool ce depăşeşte gradul maxim admisibil stabilit de lege, dacă fapta nu constituie infracţiune, se sancţionează cu amendă de 150 de unităţi convenţionale cu privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 2 la 3 ani.
Conform Codului Penal al Republicii Moldova conducerea mijlocului de transport de către o persoană care se află în stare de ebrietate alcoolică cu grad avansat sau în stare de ebrietate produsă de substanţe narcotice, psihotrope şi/sau de alte substanţe cu efecte similare se pedepseşte cu amendă în mărime de la 400 la 500 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 200 la 240 de ore, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a conduce mijloace de transport pe un termen de la 3 la 5 ani.
Inspectoratul Național de Patrulare, menționează că alcoolul este o substanță sedativă care afectează centrii de coordonare ai creierului, conducînd la reducerea vizibilității, majorarea timpului de reacție, relaxare și somnolență, ceea ce provoacă adormirea la volan, etc.
Dacă totuși ați consumat alcool și sunteți cu mașina personală, poliția vă îndeamnă să apelați la serviciile unui taxi sau să vă deplasați cu transportul public.
Diana Munteanu