Până la finele anului curent, din Fondul Național de Dezvoltare Regională (FNDR) vor fi alocați, suplimentar, circa 46 mln lei pentru finalizarea construcției a trei drumuri locale: sectorului de drum Briceni- Grimancăuți, Ștefan-Vodă Talmaza și Taraclia. Sectoarele de drum asigură dezvoltarea social-economică a localităților și încurajează turismul în zona de frontieră.
Decizia aparține Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltare Regională (CNCDR) care s-a întrunit săprămîna curentă în cadrul unei ședințe.
“Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor a efectuat o analiză minuțioasă a proiectelor în derulare, în dependență de potențialul de valorificare a mijloacelor financiare pînă la sfîrșitul anului curent și a propus redistribuirea mijloacelor financiare FNDR. În urma consultărilor membrii CNCDR au considerat necesar de a modifica decizia cu privire la repartizarea mijloacelor Fondului pentru anul 2015, cu scopul a asigura realizarea cu succes a proiectelor de dezvoltare regională și a utiliza eficient mijloacele financiare. Astfel, Consiliul a decis reducerea alocațiilor destinate pentru 16 proiecte cu peste 87 de milioane lei, iar în cazul a trei proiecte, sectoare de drum, s-a decis alocarea suplimentară a mijloacelor financiare pentru finalizarea reparației capitale a drumurilor”, a precizat Vasile Bîtca, ministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.
Totodată, oficialul a subliniat că în cadrul ședinței au fost prezentate rezultatele implementării politicii de dezvoltare regională în țara noastră în perioada 2013-2015. Astfel, în conformitate cu Strategia Națională de Dezvoltare Regională (SNDR) în perioada anilor 2013-2015 au fost realizate cu succes 26 de proiecte de dezvoltare regională în domeniul apei și sanitației, managementului deșeurilor solide, eficienței energetice a clădirilor publice, drumurilor regionale și locale, etc.
“Pe parcursul anilor 2013-2015, în domeniul aprovizionării cu apă potabilă și servicii de canalizare au fost construiți 122,45 km rețele de apeduct și 23,1 km rețele de canalizare, iar în domeniul infrastructurii drumurilor a fost îmbunătățită starea drumurilor publice pe o lungime totală de 52,838 km”, a specificat Valerian Bînzaru, șeful Direcției generale dezvoltare regională din cadrul MDRC.
Potrivit oficialului, actualmente, specialiștii ministerului cu susținerea experților internaționali elaborează proiectul Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională (SNDR) pentru anii 2016-2020 care are drept obiectiv principal dezvoltarea social-economică echilibrată și durabilă pe întreg teritoriul Republicii Moldova. De asemenea, pentru asigurarea continuității în realizarea politicii de dezvoltare regională se va pune accent pe asigurarea accesului la servicii și utilități publice de calitate și creșterea economică durabilă în regiunile de dezvoltare.
Elena Ivanov