Numărul de petiţii adresate ombudsmanului pe fapte de tortură a scăzut, mai mare este cel al cererilor depuse la Instituţia de protecţie a drepturilor omului privind condiţiile precare de detenţie în penitenciare.
În cadrul conferinţei de presă susţinute astăzi, 23 iunie, consultantul principal la Oficiul Avocatului Poporului, Gheorghe Bosîi, a menţionat că în anul 2014 la Instituţia Ombudsmanului au fost înregistrate 23 de adresări în care s-au invocat acţiunile de tortură şi 106 plîngeri privind condiţiile neadecvate de detenţie. Cele mai multe petiții cu asemenea conţinut au fost recepționate din Penitenciarele nr. 13 din mun. Chișinău, nr. 2 (Lipcani), nr.15 (Cricova), nr. 18 (Brănești).
În adresările la Oficiul Avocatului Poporului condamnaţii se referă în special la suprapopularea instituţiilor penitenciare; iluminarea insuficientă a spațiilor de detenție; lipsa unor condiții minime necesare pentru igiena personală a deţinuţilor.
Deși nu a fost creat mecanismul național de prevenire a torturii în formulă nouă, în anul 2014 CpDOM şi-a continuat activitatea de prevenire şi combatere a torturii, în aceste acţiuni ombudsmanii fiind asistați de către angajații instituției. Pe parcursul anului 2014 au fost efectuate 25 de vizite de documentare pentru investigarea obiectivă a circumstanțelor invocate în petiții şi 128 de vizite de prevenire şi monitorizare.
Printre principalele deficienţele depistate în sistemul de privaţiune de libertate au fost neasigurarea standardelor minime de detenţie prevăzute de organismele internaţionale şi de angajamentele Republicii Moldova ca ţară care a ratificat Convenţia ONU împotriva torturii; aplicarea agresiunii fizice faţă de condamnaţi; asistența judiciară necalificată; maltratarea la primele ore ale reținerii; constrîngerea fizică sau psihică în scopul determinării de a face declarații; condiţii nesatisfăcătoare în încăperile de repartizare a hranei şi în încăperile de baie din IDP ale inspectoratelor de poliţie; lipsa condiţiilor minime necesare pentru acordarea asistenţei medicale în instituţiile subordonate poliţiei; neasigurarea în măsura cuvenită a persoanelor deţinute în penitenciare şi în organele de poliţie cu saltele, perne, lenjerie curată, haine de sezon; neasigurarea persoanelor deţinute în IDP-le inspectoratelor de poliţie cu hrană de 3 ori pe zi.
În anul 2014 Instituţia ombudsmanului a monitorizat situaţia din cadrul instituțiilor penitenciare în care au fost depistate cele mai multe carențe. Astfel, în mod prioritar au fost efectuate vizite de monitorizare la Penitenciarul nr. 13 din mun. Chișinău, la Penitenciarului nr. 2 din or. Lipcani și la Penitenciarului nr. 18 din s. Brănești raionul Orhei. Pe marginea acestor vizite ombudsmanul a făcut mai multe recomandări pentru ameliorarea stării de lucruri.
De mai multe ori Instituţia Ombudsmanului a recomandat autorităţilor responsabile sistarea activităţii Penitenciarului nr. 13 şi transferarea deţinuţilor în alte penitenciare. La capacitatea de aproximativ 800 de deţinuţi, în Penitenciarul nr. 13 sunt plasaţi pînă la 1200 de condamnaţi. Astfel, în Penitenciarul nr. 13 într-o celulă de 33 m2, la momentul vizitei funcţionarilor CpDOM, erau plasaţi 16 deţinuţi, unei persoane revenindu-i aproximativ 2 m2. În penitenciarul respectiv sînt celulele în care unui deţinut îi revin mai puţin de 1,5 m2.
Penitenciarul nr.13 din capitală rămîne a fi „campion” în dosarele cu cele mai multe condamnări la CEDO pentru condiţii inumane şi degradante – 20. Dintre cele 81 de condamnări ale Republicii Moldova la CEDO pe articolul 3 al Convenţiei pentru Drepturile Omului în 63 de cauze Curtea Europeană a condamnat ţara noastră pentru condiţii inumane şi degradante.
Conform atribuţiilor de care dispun, în anul 2014 ombudsmanii au înaintat în adresa diferitor instituții 22 de avize cu recomandări de ameliorare a situației persoanelor aflate în detenție, precum și 4 demersuri ce vizau propunerea de intentare a unor proceduri penale sau disciplinare față de persoanele cu funcții de răspundere care au comis acte ce au condus la violarea drepturilor fundamentale ale omului.
Continuîndu-şi activitatea de monitorizare a locurilor de detenţie Avocatul Poporului Mihail Cotorobai a efectuat vizite de documentare la Penitenciarele din Soroca şi din Rezina. Avocatul Poporului a participat la mai multe activităţi organizate de Departamentul Instituţiilor Penitenciare, cum ar fi a expoziţia cu vînzare de obiecte de artă, preponderent de cult religios, confecţionate manual de către deţinuţii penitenciarelor din ţară; a fost oaspete de onoare la meciul amical de fotbal dintre echipa de condamnați la detențiune pe viață și reprezentanții Federației Moldovenești de Fotbal, organizat în premieră de Departamentul Instituțiilor Penitenciare; la sărbătoarea de sfîrşit de an de învăţămînt la Penitenciarul din Goian.
Oficiul Avocatului Poporului a efectuat în anul curent o monitorizare a condiţiilor de detenţie a condamnaţilor – persoanelor cu dizabilităţi. Funcţionarii instituţiei au constatat că în instituţiile penitenciare din ţară sunt 207 de deţinuţi – persoane cu dizabilităţi, dintre care 12 imobilizaţi la pat, dar că nu exista nici un fel de adaptare pentru aceste categorii de persoane. Condiţiile de detenţie pentru deţinuţii – persoane cu dizabilităţi lasă mult de dorit, administraţia instituţiilor penitenciare recunoscînd că se confruntă cu mari probleme în realizarea drepturilor persoanelor cu dizabilităţi.
Astfel, în instituţiile penitenciare nu există încăperi special amenajate pentru deţinuţii cu dizabilităţi locomotorii în scopul deplasării libere, fără obstacole; din lipsa spaţiilor, această categorie de deţinuti nu poate fi plasată în celule separate; nu sunt funcţii de infirmieri care să îngrijească de condamnaţii cu dizabilităţi imobilizaţi la pat sau în cărucioare. Alte probleme sunt insuficienţa de medicamente, de ochelari şi a aparatelor auditive pentru deţinuţii cu dizabilităţi de văz şi auz; persoanele care suferă de diabet zaharat, nu beneficiază de „glucometru” pentru verificarea nivelului glicemiei, zilnic de sine stătător.
Pentru ameliorarea situaţiei, Oficiul Avocatului Poporului a făcut mai multe recomandări Ministerului Justiţiei, Ministerului Sănătăţii, Ministerului Muncii, Protecţie Sociale şi Familiei.
Diana Munteanu