Anual, la nivel global, tuberculoza cauzează 1,5 milioane de decese, iar în Republica Moldova incidenţa acestei maladii a depăşit de 3 ori media înregistrată în Regiunea Europeană în 2014. Astfel, persoanele afectate, societatea civilă, furnizorii serviciilor de sănătate şi partenerii internaționali și-au conjugat eforturile în controlul și prevenirea tuberculozei. În acest context, astăzi, 24 martie este marcată Ziua Mondială de Combatere a Tuberculozei.
Cu această ocazie în toată țara au avut loc mai multe activități de comunicare și sensibilizare a populaţiei ţintă asupra modului de răspândire, metodelor de diagnostic şi de tratament a bolii.
Prevenirea şi controlul acestei probleme de sănătate publică constituie unul dintre obiectivele strategice naţionale în sănătate. Republica Moldova se include în cele 18 ţări prioritare în controlul tuberculozei în Regiunea Europeană şi în cele 27 de ţări din lume cu povară înaltă de tuberculoză multidrogrezistentă (TB-MDR).
Potrivit unui comunicat al Ministerului Sănătății, pe parcursul anului 2015, zilnic, s-au îmbolnăvit de tuberculoză cca 10 moldoveni, iar către sfârșitul anului au fost infectate cu TB circa 3599 persoane (sau 89 la 100 mii populație). Totodată, pe parcursul anului 2015, săptămânal, 10 persoane au decedat din cauza tuberculozei.
Severitatea epidemiei tuberculozei în Republica Moldova este condiţionată de diversitatea problemelor socio-economice cu care se confruntă pacienţii şi familiile acestora.Un risc sporit continuă să-l reprezinte pacienţii cu simptome clinice caracteristice tuberculozei care evită controlul medical la timp şi, prin urmare, ar putea să-i infecteze pe cei din jur.
Ministerul Sănătății menționează că diagnosticul și tratamentul tuberculozei în Republica Moldova este gratuit, iar adresarea la timp pentru asistenţă medicală şi urmarea cu stricteţe a tratamentului indicat sunt componentele de bază pentru un tratament de succes.
Elena Ivanov