Prim-ministrul Pavel Filip a prezidat ieri şedinţa de lucru privind situația pe piaţa medicamentului şi cea farmaceutică şi asigurarea populaţiei cu medicamente.
Această nouă reuniune încheie şirul de întruniri şi consultări la acest subiect, demarat în luna februarie curent.
Urmare a inițiativei Premierului, în cadrul acestor serii de întrevederi, au fost convocați factorii de decizie din sectorul public, reprezentanții producătorilor autohtoni și străini, importatorii, reprezentanții farmaciilor și alți participanţi ai sectorului farmaceutic, pentru a identifica problemele din domeniu și a formula soluții.
Astfel, a fost elaborat Planul de acţiuni pentru anul 2016, cu impact în domeniul social și medical, care conține măsuri concrete, responsabili și termenele pentru executare.
Între principalele măsuri, ce se regăsesc în plan, Premierul a menţionat extinderea cu 50% a listei de medicamente compensate, pentru a diminua povara financiară asupra pacienților în special a bătrânilor şi a celor cu boli cronice. „O altă prevedere este simplificarea accesului pe piaţa autohtonă a medicamentelor autorizate în Uniunea Europeană, SUA, sau Japonia ceea ce înseamnă şi diversitate, dar şi calitate. Ne-am propus, de asemenea, să extindem reţeaua de farmacii în localităţile rurale”, a precizat Prim-ministrul.
Pavel Filip s-a referit şi la măsurile ce vizează asigurarea transparenţei în achiziţia medicamentelor, reducerea termenelor procedurii respective, precum şi pilotarea unor modele de procurări pentru responsabilizarea tuturor actorilor în proces. „De asemenea, pentru a obţine acest echilibru pe piaţa farmaceutică, intenţionăm să excludem o parte din medicamentele care nu necesită prescripţii medicale din Catalogul naţional de preţuri”, a mai spus Premierul.
Pavel Filip și-a exprimat încrederea că măsurile respective vor aduce echilibrul pe piaţa medicamentelor din ţara noastră, iar cetăţenii vor resimţi efectele benefice de pe urma acestora şi vor avea acces mai bun și mai liber la medicamente calitative.
Elena Ivanov
Acasta problema sa regasit in R.Moldova de mai multi ani,si in perioada ultimilor guvernari ea sa agravat tot mai mult de la zi la zi.Este salutabil faptul ca problema din sectorul farmaceutic face parte din agenta Guvernului Filip, ca una din principalele probleme ce necesita rezolvate, pentru ca cetatenii sa poata benificia de tot necesarul fara problemele cu care se intalniau ei.
Nu-i rea nici extinderea, poate insista si pe ideea ca sa fie asigurata o farmacie 24/24 pe o raza oarecare, caci in zonele rurale chiar e o problema.
Totusi extindere este buna, si readucere pe piata farmaceutica a preparatelor disparute. Dar totusi tin sa zik ca o ieftinire a medicamentelor nu ar fi foarte binevenita, sau sa se repartizeze oamenilor ajutoare financiare anume in procurarea medicamentelor.