Integrarea europeană a Republicii Moldova este indiscutabil un proces susținut de către Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova (CNSM), doar că acesta nu trebuie să vină în detrimentul salariaților, ci în ajutorul lor.Despre aceasta a declarat marți, 27 ianuarie, Oleg Budza, președintele Confederației Naționale a Sindicatelor din Moldova (CNSM) în cadrul întrevederii cu Pirkka Tapiola, șeful Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova
Liderul sindical a menționat că standardele europene ar trebui să fie implementate, nu doar discutate de către oficiali, doar în acest caz Republica Moldova se va dezvolta ca și alte țări din Uniunea Europeană (UE).
”Sindicatele se pregătesc activ în vederea implementării programelor speciale prevăzute în Acordul de Asociere cu UE. Este un lucru enorm. Însă noi mizăm pe faptul că vectorul european ales va aduce stabilitatea în țara noastră”, a subliniat președintele CNSM.
Oleg Budza a accentuat că CNSM se luptă cu economia informală, care depășește 50% din cea oficială. Din acest considerent, sindicatele insistă pe urgentarea adoptării şi implementării noului Plan de acţiuni la nivel Guvernamental pentru contracararea muncii nedeclarate şi a achitării salariului “în plic”. Totodată, sindicatele îşi menţin obiectivul de a majora salariului minim până la nivelul minimului de existenţă, care ar reduce migrația populației, în special a tinerilor.
”Dacă în Republica Moldova vor fi create locuri de muncă cu salarii decente, atunci tinerii nu vor migra masiv peste hotare. În acel moment, Moldova va deveni atractivă din punct de vedere investițional”, a precizat liderul sindical.
În cadrul întrevederi cu conducerea CNSM și reprezentanţii sindicatelor de ramură, oficialul european a explicat prioritățile UE în Republica Moldova de care ar trebui să se ghideze sindicatele.
”Recomand sindicatelor să fie active, deoarece într-o societate democrată rolul lor este foarte important. Sper că noul Guvern va implementa cât mai multe reforme și în acest sens, deoarece sindicatele protejează interesele și drepturile salariaților. Pentru investitorii străini, piața din Republica Moldova este una atractivă, dar este necesar de implementat reforme pentru îmbunătățirea acestui climat”, a accentuat Pirkka Tapiola.
Sindicaliștii au mai discutat cu oficialul european despre salarii, indemnizații, locuri de muncă, investiţii din ţările europene, dar şi despre legislația muncii care ar trebui să fie modificată.
Dina Roşca