Pragul epidemic de gripă a fost depășit săptămâna trecută în R. Moldova. Conform datelor de supraveghere epidemiologică și monitorizare a gripei, în săptămâna 05 (01.02.16-07.02.16) morbiditatea prin IACRS a fost în creștere și a constituit 347,3 cazuri la 100.000 populație, depășind pragul epidemic de 313,96 cazuri la 100.000 populație.
În perioada de referință (săptămâna 5) au fost înregistrate 155 cazuri de gripă sezonieră clinică. În laboratorul de referință a Centrului Național de Sănătate Publică au fost investigate 52 probe la prezența ARN virusurilor gripale, din care 32 probe au fost pozitive: 28 – A(H1N1)pdm09 și 4 – A(H3N2).
În săptămâna nominalizată au fost înregistrate 12346 cazuri de IACRS comparativ cu 9934 de cazuri înregistrate în săptămâna 04/2016, atestându-se o creștere de 1,2 ori. Numărul cazurilor de SARI în săptămâna 05/2016 a constituit 1220 (spt. 04/2016 – 987), atestându-se o creștere cu 1,2 ori. Ponderea persoanelor spitalizate din cazurile înregistrate cu IACRS a constituit 3,4%, iar ponderea cazurilor spitalizate cu SARI din numărul total indiferent de cauză s-a majorat, constituind – 11,1% (spt.04/2016 – 9,6%).
La 08.02.2016 (perioada între spt. 40/ 2015 – spt. 05/2016) în total în republică au fost înregistrate 311 cazuri de gripă sezonieră.
În perioada 01 ianuarie – 08 februarie 2016 au fost înregistrate 3 cazuri de deces, inclusiv 2 cazuri în săptămâna 05/2016.
Pentru a evita molipsirea şi complicaţiile grave ale bolii, respectaţi minuţios următoarele măsuri şi acţiuni simple de prevenire:
* Evitaţi contactul cu persoanele bolnave;
* În cazul evoluţiei bolii în formă uşoară, se recomandă să staţi acasă şi să consultaţi medicul de familie (70% cazuri au o manifestare clinică uşoară);
* În cazul evoluţiei bolii în formă mai gravă, mai ales în cazul bolii la copiii mici, la persoanele vârstnice cu diferite boli cronice, la femeile însărcinate, se consultă obligatoriu medicul de familie pentru prescrierea și administrarea tratamentului medicamentos adecvat;
* Dacă sunteţi bolnav, limitaţi la maximum contactul cu alte persoane, pentru a preveni infectarea lor, purtaţi mască;
* Acoperiţi nasul şi gura cu un şerveţel de o singură folosinţă atunci când tuşiţi sau strănutaţi. Aruncaţi şerveţelul într-o pungă după ce îl folosiţi;
* Spălaţi-vă des pe mâini cu apă şi săpun. În cazul în care nu este apă şi săpun, utilizaţi gel de mâini pe bază de alcool;
* Evitaţi atingerea ochilor, gurii şi nasului. Aceasta este una din modalităţile de răspândire a agenţilor cauzali ai bolii;
* Spălaţi şi dezinfectaţi suprafeţele care ar putea fi contaminate;
* Aerisiți încăperile. Efectuați dereticarea umedă cu utilizarea detergenților și soluțiilor dezinfectante.
* Folosiţi în alimentaţie produse bogate în vitamine şi proteine (carne, brânzeturi, legume, fructe, etc.), consumați lichide (ceaiuri);
* Evitați locurile aglomerate (spectacole, cinematografe, transport în comun, competiţii sportive, consfătuiri, matinee în instituțiile de educație și instruire).
Instituțiile Medico-Sanitare acordă asistență medicală bolnavilor cu gripă, IACRS prioritar la domiciliu, bolnavii cu evoluție severă sunt spitalizați pentru tratament și îngrijiri, și efectuează activități de informare a populației privind măsurile de prevenire a gripei, infecțiilor respiratorii acute și pneumoniilor.
Serviciul de Supraveghere de Stat a Sănătății Publice asigură supravegherea epidemiologică și monitorizarea situației prin gripă, IACRS și SARI și intensifică controlul măsurilor de profilaxie și combatere în instituțiile preșcolare, școlare, de învățământ preuniversitar și universitar, la întreprinderi și instituții medicale.
Diana Munteanu