Ministerul Educației a organizat marți, 18 iulie, un atelier de lucru cu privire la procesul de evaluare finală în instituțiile de învățământ profesional tehnic și diseminarea rezultatelor unei noi metodologii de evaluare, care a fost experimentată în 35 de școli profesionale din țară. Noua metodologie de evaluare presupune utilizarea testelor scrise și probelor practice unice pentru toți absolvenții.
Potrivit dnei Viorica Condruc, consultant principal în cadrul Direcției ÎPT la Ministerul Educației, această metodă de susținere a examenului de calificare asigură o evaluare obiectivă și responsabilizează candidații. De asemenea, asigură relevanța competențelor profesionale ale absolvenților și implicarea agenților economici și evaluatorilor externi în cadrul examenului de calificare.
Noua metodă de evaluare a presupus două etape distincte – evaluarea prin probă test scris unificat, cu verificarea rezultatelor la Centrul Republican de Evaluare și proba practică, cu o sarcină unică pentru toți elevii, care au fost asigurați cu materiale consumabile din partea instituției de învățământ.
Experimentarea examenului de calificare prin această metodă s-a realizat la cinci meserii: electrogazosudor-montator, bucătar, croitor, dulgher și tencuitor. La meseria tencuitor proba practică din cadrul examenului de calificare a fost suținută în premieră la agentul economic.
Începând cu anul de studii 2017-2018, metoda prin sistem unificat de evaluare finală a competențelor profesionale ale absolvenților ÎPT urmează să fie implementată la toate meseriile și instituțiile de învățământ profesional tehnic secundar.
Procesul de experimentare a noii metodologii de susținere a examenului de calificare a fost desfășurat de Ministerul Educației cu suportul Proiectului de Asistență Tehnică al Uniunii Europene și Proiectului CONSEPT, Proiectului parteneriat de instruire a meşteşugarilor „Kreishandwerkerschaft Hersfeld-Rotenburg”, cu implicarea ca monitori de calitate a reprezentanților GIZ, Agenției Naționale de Ocupare a Forței de Muncă, Centrului Republican de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Camerei de Comerț și Industrie.
Pe 19 iulie un atelier de lucru similar are loc pentru reprezentanții colegiilor și centrelor de excelență.
Diana Munteanu