Creșterea capacităților manageriale și a competențelor liderilor școlari, precum și promovarea în școli a echității și accesului egal la educație constituie obiectivele unui seminar care se desfășoară în perioada 11-13 mai, la Chișinău. Evenimentul întrunește 30 de directori de școli din toată republica și este organizat de Ministerul Educației în colaborare cu Direcția Generală Educație, Tineret și Sport Chișinău, cu sprijinul programului Pestalozzi, o inițiativă a Consiliului Europei destinată dezvoltării profesionale a cadrelor didactice și a tuturor actorilor educaționali.
Programul seminarului include sesiuni despre asigurarea echității și accesului egal la educație, responsabilitatea socială, consolidarea și mobilizarea comunităților profesionale la nivel instituțional, modalitățile de gestionare eficientă a parteneriatului cu părinții.
Prezentă la festivitatea de inaugurare a evenimentului, Ludmila Pavlov, șef al Direcției Relații internaționale și integrare europeană, Ministerul Educației, a menționat că învățarea pe tot parcursul vieții rămîne a fi o prioritate în activitatea Ministerului Educației, în special în cazul cadrelor didactice.
„Formarea continuă a cadrelor didactice, creșterea performanței lor profesionale sunt subiecte abordate într-o manieră nouă, inovatoare în documentele de politici elaborate de Ministerul Educației, precum Codul educației și Strategia „Educația 2020”. Sîntem în permanentă căutare de noi soluții și posibilități pentru a stimula cadrele didactice să-și consolideze performanța profesională, care, în opinia noastră, este cheia succesului în educație”, a subliniat Ludmila Pavlov.
Pe parcursul celor trei zile de seminar, participanții sînt implicați în mai multe sesiuni susținute de formatorii Pascale Mompoint-Gaillard din Franța, consultant în cadrul programului Pestalozzi, și Iryna Lapitskaya, coordonator național al programului Pestalozzi în Republica Belarus. Totodată, directorii au vizitat mai multe instituții de învățămînt general din municipiul Chișinău – liceele teoretice „Ion Creangă”, „Mircea Eliade” și „ProSucces”.
Activitățile de instruire urmăresc dezvoltarea aptitudinilor și cunoștințelor necesare pentru construirea unei societăți democratice. În cadrul programului Pestalozzi, se organizează diferite tipuri de activități de instruire adaptate unor scopuri și necesități specifice: ateliere de lucru, școli de vară, seminare, cursuri de instruire. Anual, circa 10-15 actori educaționali din Republica Moldova au posibilitatea să participe la diverse activități de formare în Europa oferite de Programul Pestalozzi
Diana Munteanu