Lâna moldovenească nu mai este materia primă principală pentru covoarele şi teseturile tradiţionale. Producătorii de lână, cunoscuţii ciobani spun că lâna atuhtonă a fost demult înlocuită cu cea de import, pentru că este mai calitativă.
În prezent lâna moldovenească poate fi găsită arsă în câmp sau la scărmănătorii. Unii administratori de scărmănătorii din Bălţi sunt în pierdere şi deservească până la 10 clienţi pe lună pentru a-şi acoperi cheltuielile. Ei afirmă că perioada de glorie a materiei prime pentru covoarele moldoveneşti a trecut odată cu destrămarea URSS-lui, iar pentru a reanima această industrie sunt necesare investiţii.
Zinaida Catrinescu a venit tocmai din satul Leuşeni, Teleneşti. Împreună cu fiul ei au venit la scărmănătorie pentru a-şi prelucra lâna adunată de la oi. Femeia spune că din materia primă finită va coase plapume şi saltele pentru vânzare. Preţul unui kilogram de lână prelucrat la scărmănătorie este de 10 lei. Deşi este un preţ simbolic, aici vin să prelucreze lâna doar locuitorii satelor şi raioanelor din preajma Bălţiului, scrie btv.md.
Potrivit datelor oferite de Federaţia Naţională a Crescătorilor de Ovine şi Caprine, în fiecare an crescătorii de ovine produc aproximatriv două mii de tone de lână.