Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale efectuează evaluarea riscului de incendii în lăcaşele de cult din ţară. Aproape 1600 de biserici vor fi verificate de către inspectorii supravegherii de stat a măsurilor contra incendiilor la capitolul securităţii antiincendiare până în noaptea Învierii, potrivit unui comunicat.
În cadrul controalelor specialiştii verifică instalaţiile automate de semnalizare şi înştiinţare în caz de incendiu, căile de evacuare, montarea reţelelor electrice, mijloacele primare de intervenţie la incendii, dar şi locurile pentru depunerea lumânărilor aprinse. Responsabilii se aleg cu prescripţii din parte inspectorilor, iar termenul de îndeplinire ale acestora expiră până la sfârşitul săptămânii.
Pentru prevenirea riscului de incendii, factorii de decizie din lăcaşele de cult nu trebuie să permită în interior un număr mare de oameni decât capacitatea edificiului, locurile pentru depunerea lumânărilor aprinse trebuie amenajate la o distanţă de siguranţă faţă de elemente combustibile, iar căile de evacuare şi ieşire trebuie menţinute în permanenţă libere.
Pompierii avertizează şi despre pericolul blocării cu autovehicule a căilor de acces în preajma bisericilor, care adese sunt blocate cu maşinile personale ale celor care vin la slujbele divine. Asigurarea ieşirilor libere permite amplasarea autospecialelor de intervenţie în caz de izbucnire a incendiilor şi lichidare acestora fără întârziere.
Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale va asigura securitatea antiincendiară pe parcursul sărbătorilor pascale. Astfel, la datorie vor fi peste 500 de salvatori şi pompieri, iar 100 de autospeciale de intervenţie din servantul de luptă, vor fi gată să intervină la lichidarea situaţiilor excepţionale.
Dina Roșca