În perioada 8-13 mai 2016, la Chișinău se desfăşoară un curs de instruire cu genericul „PRO-fit: coperarea dintre organizațiile de tineret și sectorul de afaceri”. Cursul de instruire este organizat de Centrul de Resurse pentru Europa de Est şi Caucaz „SALTO-Youth”, în colaborare cu Agenția Națională a Programului Erasmus+ din Polonia, Ministerul Tineretului și Sportului al Republicii Moldova și Centrul Pro Comunitate, potrivit unui comunicat.
În contextul ecnomic actual, sectorul de tineret reprezintă un segment al populației cu necesități foarte diverse. Lucrul de tineret este una din soluțiile ce răspunde acestor necesități și asigură o dezvoltare armonioasă a tinerilor, inclusiv o bună pregătire pentru piața muncii. Pe de altă parte, așa cum mediul de afaceri este interesat în profit, acesta poate fi obținut la nivel calitativ, cît și cantitativ – doar datorită unor resurse umane valoroase.Astfel, inițiativa acestui curs vine să identifice legăturile dintre ONG-urile de tineret și sectoarele de activitate ale economiei, precum și pentru a afla mai multe despre responsabilitatea socială a companiilor private.
Participanții cursului reprezintă țări ale parteneriatului estic, inclusiv Republica Moldova, precum și țări ale Uniunii Europene – Olanda, Lituania, Polonia, Grecia etc.. Profilul acestora este foarte divers, avînd în vedere experiența în sectorul ONG, sectorul de tineret, ori sectorul de afaceri.
Cursul de formare durează 6 zile şi își propune să sprijine dezvoltarea competențelor de creare a unor legături mai eficiente de cooperare dintre sectorul non-profit și sectorul de afaceri. În tot acest timp au fost abordate subiecte precum responsabilitatea socială corporativă, nevoile de pe piața ocupării forței de muncă, îmbunătățirea abilităților tinerilor în colectarea de fonduri și cooperare mai strânsă cu sectorul privat, crearea și dezvoltarea de noi idei, cu scopul de a stabili și de a consolida parteneriate intersectoriale dintre țările reprezentate în cadrul cursului.
Participanții au avut șansa să cunoască și practicile Republicii Moldova la acest capitol prin intermediul vizitelor de studiu efectuate. Aici au cunoscut modele viabile de responsabilitate socială corporativă, la fel ca și exemple inovative de antreprenoriat social. Tot în acest context, aceștia au beneficiat de discuții productive cu diverși reprezentanți din structuri cu profil economic, dar și non-profit, beneficiind de o clară analiză a politicilor de recrutare a resurselor umane prin prisma necesităților de piață. Vizitele de studiu au fost efectuate la Orange Lab, proiect al Fundației Orange Moldova, din incinta Colegiului de Informatică din Chişinău, Întreprinderea socială „Floare de cireş” SRL fondată de Asociaţia Obştească „Eco-Răzeni” și la compania Top Shop Studio Moderna din Moldova.
În acest context, reprezentanta Centrul de Resurse pentru Europa de Est şi Caucaz „SALTO-Youth”, în colaborare cu Agenția Națională a Programului Erasmus+ din Polonia, Marina Makarenco, a subliniat relevanța vădită a acestui curs, date fiind necesitățile similare ale tinerilor din diverse țări. Tot aici, dumneaei a relevat interesul și disponibilitatea manifestate în organizarea acestui curs de către partenerii locali.
În aceeași ordine de idei, Ion Donea, șeful, Direcției Tineret din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului al Republicii Moldova a subliniat necesitatea ascendentă de dezvoltare a cooperării dintre mediul asociativ și sectorul de business, așa cum acest parteneriat reprezintă un răspuns clar al așteptărilor tinerilor. Această formă de dezvoltare este susținută și la nivel de politici naționale, așa cum abilitarea economică a tinerilor reprezintă una din prioritățile Strategiei de Dezvoltare a Sectorului de Tineret 2020.
Elena Ivanov