În perioada 20-23octombrie a.c, la Chişinău au avut loc Zilele Filmului Românesc, care a ajuns la cea de-a două ediţie. Circa 3.000 de spectatori au fost prezenţi la proiecţiile de la cinematografului Odeon. Au fost proiectate 7 filme româneşti recente, toate în premieră la Chişinău, la care s-a adăugat una dintre capodoperele filmului românesc „La moară cu noroc” (1955, regia Victor Iliu). Selecţia din acest an a cuprins titluri care au ajuns la Chişinău după ce au avut premieră la mari festivaluri internaţionale cum ar fi Cannes, Berlin, Locarno sau Karlovy Vary. Filmul „Sieranevada” în regia lui Cristi Puiu a câştigat Premiul Publicului în urmă votului spectatorilor.
Potrivit unui comunicat de presă, la eveniment au participat oaspeţi deosebiţi atât din ţară, cât şi din România. Actorii András Hatházi(„Orizont”) şi Lucian Teodor Rus („Inimi cicatrizate”) au interacţionat cu publicul şi au împărtăşit din experienţa lor din domeniul cinematografic şi nu doar. Această ediţie consemnează şi începutul unei colaborări importante cu Centru Naţional al Cinematografiei din Republica Moldova, proaspăt înfiinţat, condus de domnul Valeriu Jereghi.
„În acest an, spre deosebire de anul trecut, am observat un interes mai viu al vizitatorilor pentru proiecţii şi discuţiile de după acestea. Vom continuă să aducem la Chişinău invitaţi din rândul cineaştilor şi actorilor români”, a declarat Dumitru Grosei, unul dintre organizatorii evenimentului.
Ionuţ Mareş, critic de film şi membru al echipei de organizatori a menţionat că Zilele Filmului Românesc au căpătat consistentă şi o identitate puternică. „Un eveniment care nu poate decât să continue, pentru că este atât în beneficiul filmului românesc, cât şi al cinefililor din Republica Moldova. M-a bucurat că publicul din Chişinău a venit la filmele româneşti şi că a participat la discuţii. Este un semnal încurajator. Zilele Filmului Românesc au căpătat consistentă şi o identitate puternică”, a spus criticul de film.
Marian Crişan, organizatorul din partea României a declarat după eveniment: „Cred că publicul de la Chişinău este un public interesat, curios să vadă filme de artă, de calitate. Cred că cel mai important, atât pentru noi cât şi pentru public, este să avem continuitate şi să aducem an de an filme alese cu grijă la Chişinău. Sperăm că ZFR să devină o obişnuinţă pentru viaţă culturală a Chişinăului şi să venim aici în fiecare toamna. Pe lângă asta, este îmbucurător e că regăsim în sală diferite generaţii, de la studenţi la oameni în etate care îndrăgesc cinematograful. Cred că publicul de aici merită să aibă acces la filmul românesc recent şi asta necondiţionat. Ne bucurăm deja de susţinerea mai multor instituţii importante din România şi R. Moldova fără ajutorul cărora nu am putea face acest eveniment. Vreau să mulţumesc şi pe această cale: CNC România, Institutul Cultu-ral Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, UCIN România, CNC Moldova şi tuturor sponsorilor şi partenerilor noştri”, a conchis Marian Crișan.
Diana Munteanu