În cadrul unui interviu pentru TRIBUNA, directorul Grupului de Companii ”Horus”, Valentin Balan, a vorbit despre activitatea companiei în 2021, cum a fost anul per general pentru întreaga țară, ce fel de servicii prestează acest grup de companii „Horus”, despre atacurile publice, dar și ce așteptări are de la noul an.
TRIBUNA: Se încheie anul 2021. Cum a fost acesta pentru grupul de companii „Horus”?
Valentin Balan: Pornind de la faptul că întreaga lume, inclusiv Republica Moldova, trece de aproape doi ani printr-o pandemie care a lovit sever omenirea, efectele acestei situații se resimt practic în fiecare domeniu de activitate. Se schimbă anumite modele de business, mai exact, se acomodează noilor realități. O parte din ședințe s-au transferat în lumea virtuală, online, fapt care are și plusuri, dar și minusuri. Cel mai mare neajuns a acestor ședințe online este lipsa contactelor directe cu oamenii. Însă există și un șir de atuuri, care vor fi valorificate și în perioada post-pandemică. Acestea sunt operativitatea, comoditatea, dar și eficiența, pentru că e economie de timp petrecut pe drum, trafic, zboruri peste hotare etc. Grupul de companii „Horus”, ținând cont de specificul fiecărei companii în parte, nu a renunțat definitiv la întâlnirile și discuțiile directe cu oamenii.
Chiar în aceste zile, zeci de familii primesc cheile de la propriile apartamente în complexul „Basarab Residence”, edificat de „Horus Construction”. Bucuria acestor oameni, zâmbetele lor sincere și mulțumirile adresate pentru munca de calitate pe care am prestat-o la construirea acestor locuințe, reprezintă pentru noi aprecierea valorii activității noastre. Aceste reacții pozitive ale oamenilor ne motivează să ne continuăm sârguincios și profesionist activitatea inclusiv în domeniul dezvoltării imobiliare.
În acest an am lansat un proiect inedit pentru piața moldovenească, care este la început de cale și care are o perspectivă de dezvoltare în următorii ani. E vorba de Community Business Center (CBC) spațiu ultramodern în centrul capitalei pentru închirierea oficiilor și a locurilor din „Coworking” la un preț mult mai mic decât media de pe piață. Este o nișă aflată la început de cale a dezvoltării în țara noastră, dar care este foarte populară în Occident. Cum spun colegii noștri de la CBC, noi oferim calitate europeană la preț moldovenesc.
Apreciez mult și munca colegilor din cadrul holdingului „Horus Energy” , care în acest an au pus bazele lansării unui mare proiect energetic în Kazahstan. Ca să înțelegeți ce înseamnă o echipă profesionistă, cu care eu mă mândresc și pe care o apreciez mult, o să vă dau un exemplu, de pregătire a pachetului de documente de către angajații holdingului „Horus Energy” pentru participarea la o licitație privind modernizarea blocului energetic nr. 2 de la Sursa 1 a „Termoelectrica”, organizată în acest an de către Banca Mondială. Pachetul nostru de participare a avut peste 5 300 de pagini, cu informații, date, cifre etc. Din 2018, holdingul „Horus Energy” a investit peste jumătate de miliard de lei în complexul termoenergetic al țării, aceasta fiind cea mai mare investiție făcută de vreun agent economic privat din Moldova în acest sector. În context, vreau să evidențiez specificul activității holdingului „Horus Energy”, care finanțează din surse proprii lucrările din domeniul termoenergetic, oferind condiții preferențiale de finanțare de la 3 la 55 de luni. Noi oferim toate garanțiile pentru executarea lucrărilor în termen și calitativ, inclusiv prin prezentarea unor garanții bancare.
Așa cum spuneam, principala noastră bogăție, în grupul de companii „Horus”, sunt angajații noștri, în număr de peste 400. Doar acest grup de companii a plătit, din 2018, sub formă de impozite și taxe la bugetul public național, peste 100 000 000 de lei, o sumă, după cum vedeți, una semnificativă pentru țara noastră.
T: Cum credeți că a fost acest an pentru Republica Moldova?
V.B.: Pandemia și-a lăsat amprenta în orice țară. Moldova nu este o excepție. Cred că anume această noțiune – pandemie – e cea care a dominat acest an. Țara a trecut și printr-un scrutin parlamentar, avem o nouă guvernare. Noi am fost mereu apolitici, avem o experiența de decenii în spate și suntem orientați strict pe afacerii, ne interesează să modernizăm țara aducând cele mai noi tehnologii și tehnică, vrem să facem viața cetățenilor noștri cât mai sigură și comodă, la un preț acceptabil pentru puterea de cumpărare a populației noastre. Munca este ceea ce ne definește. Ne bazăm activitatea pe respectarea strictă a normelor legale, dar și a principiilor morale, care, din păcate, ca și în politică, la fel și în afaceri, uneori sunt călcate în picioare.
T: Holdingul „Horus Energy” este, într-un anumit fel, unul specific pentru Republica Moldova, pentru că prestează servicii pentru un segment îngust al economiei, totodată, unul strategic, cum este securitatea energetică a țării. Vă rugăm să povestiți puțin despre acest domeniu energetic, care în această perioadă a căpătat o valoare specială pentru Republica Moldova și cetățenii noștri.
V.B.: Dacă voi povesti detaliile acestui domeniu va fi foarte plictisitor, pentru că sunt noțiuni strict tehnice, înțelese mai degrabă de cei care au studii și/sau activează în domeniul energetic.
În linii generale, pot afirma că munca noastră contribuie la fortificarea securității energetice a țării, prin modernizarea sistemului de cogenerare din Republica Moldova. Cu ajutorul nostru au fost modernizate mai multe echipamente ale „Termoelectrica”, întreprindere care asigură aproximativ 70 la sută din energia termică din capitală și circa 16% a energiei electrice necesare țării. Asta a permis companiei „Termoelectrica” să economisească surse financiare, respectiv, eficiența s-a reflectat în facturi, care anul trecut nu au crescut anume datorită lucrărilor de modernizare.
Practic, tot sistemul de cogenerare din Republica Moldova a fost construit încă în perioada sovietică și se apropie de limitele tehnice de exploatare sigură a acestora, astfel că e nevoie de modernizarea lor urgentă, iar holdingul „Horus Energy” poate asigura majoritatea lucrărilor necesare acestui domeniu, unul extrem de specific. Pentru aceasta, noi avem parteneriate cu giganți mondiali din domeniul energetic, atât din Vest, cât și din Est. Voi remarca proiecte realizate până acum cu utilizarea tehnologiilor ABB (companie elvețiano-suedeză), Siemens, în special Siemens Energy (companie germană), „Power Mashines” (gigant rus), etc.
Pe lângă aceste colaborări cu marile companii ale lumii, este necesară o echipă profesionistă, capabilă să realizeze lucrările de montare, garanții bancare, precum și garanții pentru executarea lucrărilor și pentru a menține buna funcționare a utilajelor. E un cumul larg de elemente, necesare pentru activitatea în acest domeniu, pe care-l asigură cu succes holdingul „Horus Energy”.
T: Cu câteva luni în urmă, ați fost ținta unor atacuri publice. Am urmărit și reacțiile pe care le-ați avut. Puteți să deschideți mai multe paranteze despre acest caz?
V.B.: Ziceam despre faptul că noi suntem adepții respectării cu strictețe a legii, a procedurilor și principiilor morale. Ultimele țin de formare și mai ales de educație. Cred cu tărie că o lume morală este una frumoasă, cu oameni fericiți, care se bucură de viață și care stau departe de invidie și lupte „subterane”. Interesul pecuniar, i-a făcut pe unii dintre concurenții noștri, să recurgă la acțiuni murdare. Au fost lansate atacuri defăimătoare în presă, au fost aruncate multe falsuri, s-a încercat de a manipula opinia publică etc. Am fost nevoit să apelez la instituțiile de drept, pentru a pune capăt acestor acțiuni, iar unii dintre cei care au promovat falsuri, vor răspunde în fața legii.
Interesul a fost o licitație organizată de Banca Mondială pentru modernizarea „Termoelectrica”. Licitația a fost amânată de câteva ori pe parcursul acestui an. Au fost făcute inclusiv unele contestări legate de caietul de sarcini, elaborat pentru această licitație. Astfel, s-a extins termenul de executare a lucrărilor de la un an la doi ani, așa cum au cerut contestatarii. Un alt punct de atac al acestora a fost faptul că „Power Mashines”, care participă în consorțiu cu holdingul „Horus Energy” la această licitație, nu ar avea dreptul să participe la proiectele finanțate de Banca Mondială. Este un fals ordinar, confirmat prin răspunsul oferit nouă, în scris, de către Banca Mondială, care a subliniat că la licitație este în drept să participe și compania „Power Mashines”.
T: Ce așteptări aveți de la anul 2022?
V.B.: Mai întâi de toate, doresc sănătate tuturor. Sper că anul viitor vom scăpa de pandemie și vom reveni la viața obișnuită. Îmi doresc ca cetățenii țării noastre să recapete optimismul și încrederea în ziua de mîine. Vreau ca grupul de companii „Horus” să prospere, să realizeze noi proiecte, pentru că avem multe planuri frumoase pentru 2022, inclusiv extinderea activității în alte țări.
La „CBC” planificăm să lansăm un nou bloc modernizat pentru oficii și servicii „Coworking”, astfel ca să creștem capacitatea până la 5 000 de persoane. „Horus Construction” urmează să dea în exploatare încă două blocuri din complexul „Basarab Residence” și să înceapă construcția unui alt mare complex, care va asigura cu propria casă 2400 de familii. Cât privește holdingul „Horus Energy”, acțiunile pentru anul viitor sunt legate atât de Republica Moldova, cât și de proiecte mari în România, Kazahstan, dar din alte țări.
T: Vă mulțumim!
Cristina Pendea