52 de producători de pomușoare și reprezentanți ai Asociațiilor de profil s-au reunit, recent, la Orhei, în cadrul unui atelier de lucru dedicat tehnologiilor moderne de producere a fructelor și de multiplicare a materialului săditor de căpșun, zmeur și mur, informează Provincial.
Potrivit organizatorilor a fost un atelier de lucru cu activități și demonstrări practice ce a întrunit producători agricoli și fermieri din raioanele Căușeni, Anenii Noi, Sîngerei, Călărași, Fălești și Telenești, precum şi tineri, studenți ai specialității „Ştiinţe Horticole” de la Universitatea Agrară, care dezvoltă afaceri în acest sector sau doresc să iniţieze afaceri în sectorul de cultivare a căpșunului, zmeurului și murului.
Organizat în contextul Zilei Câmpului, atelierul s-a desfășurat în cadrul unui Lot Demonstrativ din satul Mana, raionul Orhei.
Cei mai iscusiți facilitatori ai Școlilor de Câmp a Fermierilor și gazda lotului demonstrativ au prezentat informații teoretice şi demonstrări practice în domeniile de producere a materialului săditor de căpșun prin stoloni, prin fondarea de plantaţiei mamă – stoloniere de căpşun şi în particular elemente constructive; plantaţii intensive de zmeur şi mur, referindu-se la costuri, investiți şi manipulări practice la producerea de stoloni de căpșun. De asemenea, s-au prezentat detalii despre înființarea și întreținerea plantațiilor pe rod de căpșun, zmeur şi mur; lucrări tehnologice și menținerea stării fitosanitare a plantelor; aplicarea irigării și fertilizărilor radiculare și faziale în baza de diagnostic de plantă – sol. S-a vorbit despre managementul integrat de protecție a plantelor și identificarea carențelor de macro și microelemente: acțiuni profilactice și demonstrări practice.
Evenimentul a fost organizat de Organizația Națiunilor Unite pentru Agricultură și Alimentație (FAO) împreună cu Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) și Agenția Națională de Dezvoltare Rurală (ACSA), în cadrul proiectului ”Consolidarea capacității micilor producători de pomușoare”, finanțat de FAO.
Participaţii la atelier urmează să realizeze un schimb de experienţă cu cei peste 170 fermieri membri ai zece Școli de Câmp a Fermierilor în implementarea tehnologiilor avansate de producere de material săditor și de cultivare la cultura căpșunului şi culturilor bacifere.
Dina Roșca