În primele nouă luni ale acestui an, Serviciul Vamal a încasat la bugetul de stat peste 12,4 miliarde lei, cu circa 1 miliard de lei mai mult față de perioada similară a anului trecut. Volumul veniturilor încasate, dar și alte rezultate ale reformelor demarate în sectorul vamal au fost prezentate astăzi, în cadrul unei ședințe de bilanț prezidate de către Directorul General al Vămii, Vitalie Vrabie.
În continuare, ponderea cea mai mare în structura veniturilor o dețin plățile provenite din administrarea TVA, care constituie 68%, urmate de accize cu 23% și respectiv taxele vamale care au o contribuție de 6%.
O sporire a indicatorilor de performanță este consemnată și în domeniul antifraudă, fiind înregistrată o creștere semnificativă, cu circa 50%, a ratei de depistare a fraudelor vamale. Cele mai frecvente încălcări sunt atestate în cazul produselor de tutungerie, nedeclarării mărfurilor și diminuării valorii în vamă.
Urmare a intensificării activității antifraudă, în perioada de referință au fost contracarate 226 de tentative de contrabandă cu produse de tutungerie, fiind reținute în total 3 149 240 de țigarete sau cu 1 126 480 (+55%) mai mult decât în același interval al anului precedent.
Tot în aceeași perioadă, valoarea mărfurilor nedeclarate depistate a sporit cu 83%, constituind 90 milioane lei.
De asemenea, în rezultatul stabilirii corecte a valorii în vamă a mărfurilor, au fost percepute suplimentar drepturi de import în sumă de 211,6 milioane lei.
O altă realizare importantă în cadrul măsurilor de reformă inițiate o constituie reorganizarea Serviciului Vamal, care presupune optimizarea numerică atât a entităților structurale, cât și a statelor de personal. Noua organigramă prevede comasarea celor șapte Birouri Vamale și crearea a trei Birouri: Nord, Centru și Sud, iar numărul scriptic al angajaților va fi redus până la 1518 unități, comparativ cu 1728 actualmente. Un proiect de Hotărâre de Guvern în acest sens a fost deja înaintat Executivului spre aprobare, urmând ca noua schemă de încadrare să fie implementată până la sfârșitul acestui an.
Printre demersurile de eficientizare a activității se numără și aprobarea de către Guvern a noilor Regulamente privind protecția proprietății intelectuale și respectiv modul de declarare a valorii în vamă a mărfurilor. Totodată, începând cu 17 august a.c., Serviciul Vamal dispune de un nou Cod de etică și conduită a colaboratorului vamal, ajustat la standardele internaționale de integritate.
„Rezultatele prezentate relevă faptul că Serviciul Vamal continuă să înscrie o tendință pozitivă, fapt ce confirmă capacitatea instituției de a implementa reformele anunțate și de a genera schimbări majore pe întreg sistemul vamal.”, a precizat în intervenția sa Vitalie Vrabie.
Diana Munteanu