,,Consolidarea capacității la nivel local a unei pepiniere-pilot și promovarea silviculturii energetice”, în Republica Moldova este activitatea implementată începând cu anul 2014 în cadrul pepinierii Sărătenii – Vechi a întreprinderii silvice Telenești, în cadrul Programului regional ENPI FLEG.
Astfel, prin colaborarea dintre Banca Mondială și ÎS Telenești, în primăvara anului 2015 în pepinieră, a fost instalată o plantație mamă cu o suprafață de 0,46 ha de plop hibrizi obţinut din România, Direcția Silvică Vaslui, urmînd a fi testați pentru utilizare în crearea plantațiilor de lignicultură (plantații energetice).
În primăvara anului 2016 au fost create două plantații pilot cu profil energetic, pe malul Prutului în raioanele Glodeni și Ungheni pe o suprafață de 0,72 ha și respectiv 0,48 ha.
Aceste plantații vor fi dezvoltate de silvicultori şi proprietari privaţi, care dispun de capacităţi primare pentru dezvoltarea afacerii respective (terenuri apte pentru producerea plantațiilor forestiere intensive; cunoașterea minimă a tehnologiilor pepinieristice).
În toamna curentă culturile înfiinţate înregistrează rezultate bune, butași de plop energetic pot fi puşi spre vânzare doritorilor.
Vasile Iliescu, director al ÎS Telenești, menționează că grație acestui proiect se contribuie inclusiv la promovarea silviculturii energetice în Republica Moldova, iar pepiniera Săratenii Vechi dispune de condiții geografice favorabile care în perspectivă ar putea deveni un centru național de resurse genetice și pentru acest tip de material săditor.
În același context, Aurel Lozan, consultantul forestier al Băncii Mondiale, a reiterat faptul că masa lemnoasă obținută din silvicultura energetică este una din cele mai eficiente surse de bioenergie, acest tip de combustibil absoarbe cantități importante de dioxid de carbon (CO2), ceea ce reprezintă o contribuție directă la menținerea carbonului și lupta împotriva schimbărilor climatice.
Totodată, autorităților publice locale, proprietarilor de terenuri împădurite, agenților privați le-au fost organizate mai multe ateliere de lucru, seminare, în care specialiștii întreprinderii silvice și cei din proiect au prezentat rezultatele preliminare obținute în implementarea acestui proiect. Astfel, pentru a simplifica procedura de crearea a plantațiilor de culturi energetice în Republica Moldova de către un grup de specialiști a fost elaborat un ghid cu materiale informative numit “Ghid tehnic culturi energetice lemnoase cu ciclu scurt de producție” și a fost lansat de curînd la ședința Comitetului Național Consultativ al Programului ENPI FLEG II.
Diana Munteanu