Ieri, 29 septembrie, în comuna Bubuieci, municipiul Chișinău a avut loc Aplicaţia la Protecţia Civilă. Potrivit legendei, s-a produs un seism, generînd mai multe consecințe. Ulterior, a fost convocată Comisia pentru situaţii excepţionale teritorială, în care au fost indicate cerințe către responsabilii de gestionarea situaţiilor de criză.
În același timp au fost alarmate și pregătite toate echipele de intervenție, atît cele din cadrul Serviciului Situații Excepționale, dar și cele din cadrul serviciilor municipale, scopul acestora fiind salvarea persoanelor și lichidarea consecințelor. Pompierii au lucrat pentru lichidarea unui incendiu care a cuprins un bloc locativ, în paralel intervenind și echipele de salvatori pentru oamenii blocați la etajele superioare, fiindu-le acordat și ajutor medical celor care aveau nevoie.
Între timp, tot de echipele de salvare a fost nevoie și la o instituție de învățămînt din localitate, unde a avut loc evacuarea elevilor și cadrelor didactice. Și aici salvatorii-alpiniști au coborît de la etajele superioare copiii, rămași blocați, cu ajutorul echipamentului specializat.
În același timp, exista informația că în localitate a fost semnalizat și un focar de rabie, aici fiind necesară echipa de decontaminare. În lichidarea consecințelor au fost testate capacitățile de intervenție ale echipelor de salvare, dar și cele ale formațiunilor de protecție civilă din cadrul serviciilor municipale.
Aplicația s-a încheiat cu o ședință a Comisiei pentru situații excepționale, unde au fost trecute în revistă acțiunile formațiunilor, dar și deciziile luate.
Astfel de aplicații la protecția civilă se desfășoară în commune, raioane și municipii o dată în cinci ani. Scopul acestora este de a verifica starea de pregătire a organelor de conducere la nivel local și a formațiunilor protecției civile în caz de declanșare a situațiilor excepționale, obiectivul de bază fiind comunicarea eficientă a structurelor locale în gestioanarea situațiilor de risc.
Elena Ivanov