
Principiile politicii de coeziune a UE, precum și necesitățile de aliniere a mecanismelor naționale la cerințele Uniunii Europene au fost analizate, în perioada 14–15 mai, de către reprezentanții mai multor autorități publice centrale și ai Comisiei Europene. Au fost discutate aspecte-cheie privind cadrul legislativ și instituțional al politicii de coeziune a UE, mecanismele de programare și implementare a fondurilor europene, precum și cerințele specifice legate de guvernanța multianuală și sustenabilitatea intervențiilor finanțate.
Politica de coeziune a UE se implementează prin intermediul mai multor programe și proiecte, dintre care, actualmente, Republica Moldova implementează, în gestiune partajată, Programele Interreg 2021-2027:
– Programul Interreg NEXT România – Republica Moldova 2021-2027, care are un buget total de 97,3 mil. de euro grant, iar din Republica Moldova sunt 84 beneficiari cu proiecte în valoare de 31,2 mil. de euro.
– Programul Interreg NEXT Bazinul Mării Negre 2021-2027, care are un buget total de 85,01 mil. de euro grant, iar din Republica Moldova sunt 23 de beneficiari cu proiecte în valoare de 5,3 mil. de euro.
– Programul Interreg Regiunea Dunării 2021-2027, care are un buget total de 224,6 mil. de euro grant, iar din Republica Moldova sunt 33 beneficiari cu proiecte în valoare de 2,9 mil. de euro.
– Programul Interreg Europe 2021–2027, care are un buget total de 394,5 mil. de euro, iar din Republica Moldova sunt 17 beneficiari cu proiecte în valoare de 1,9 mil. de euro.
– Programul URBACT IV, actualmente fiind deschis Apelul pentru Rețelele de Transfer URBACT IV, perioada 1 aprilie – 30 iunie 2025. Acesta se adresează orașelor, municipiilor, agențiilor locale (organizații publice sau semi-publice înființate de orașe), sectoarelor, autorităților metropolitane, precum și beneficiarilor non-urbani, cum ar fi universitățile, centrele de cercetare sau autoritățile regionale și naționale implicate în dezvoltare urbană.
– Programul ESPON – oferă expertiză de calitate autorităților publice responsabile de elaborarea politicilor teritoriale, iar Republica Moldova participă în calitate de observator.
Politica de coeziune este principalul instrument de investiții la nivelul Uniunii Europene pentru a diminua discrepanțele în dezvoltare și a aduce regiunile și comunitățile mai aproape una de alta.
Evenimentul reflectă angajamentul Republicii Moldova de a avansa pe calea integrării europene, prin consolidarea capacităților administrative și pregătirea riguroasă a instituțiilor naționale pentru asumarea responsabilităților ce revin unui stat membru al Uniunii Europene.