Plantatia de zmeura poate reprezenta pentru micii fermieri o idei de afaceri cat se poate de profitabila. Desi este o plantatie pomicola destul de pretentioasa si in general predispusa la boli, cei care aleg totusi sa porneasca o asemenea afacere se pot bucura de profituri de peste 6.000 de euro la hectar.
Unul dintre fermierii romani care au avut curajul sa investeasca intr-o cultura de zmeura este Victor Ioja, din comuna Alexandru I. Cuza, judetul Iasi, care detine in prezent o suprafata de 2,5 hectare cultivata cu micile fructe roz.
„Totul a pornit acum 3 ani, la initiativa unui nepot de-al meu, care a dorit sa incepem o afacere de familie si in zona pomicola. Asa am cumparat drajoni de zmeura de la o pepiniera pentru o suprafata de 1 hectar la inceput. Ne-a costat, din cate tin minte, cam 2.000 de euro materialul saditor. Totul a mers bine, asa ca am extins suprafata plantata la 2,5 hectare. De pe aceasta suprafata am reusit sa avem o productie de aproape 3 tone”, povesteste, pentru StiriAgricole.ro, Victor Ioja.
Anul trecut, cultivatorul iesean a vandut un kilogram de zmeura cu 10 lei, atat in piete, cat si pe internet. „Zmeura este fara indoiala mult mai profitabila decat alte culturi. Noi am dat o cantitate destul de mare si pe internet, dar si in piete. Este important ca exista cerere, insa nu trebuie sa se uite faptul ca e o marfa perisabila”, ne-a mai spus Victor Ioja.
Cei care intentioneaza sa infiinteze o cultura de zmeura este important sa stie ca aceasta planta se dezvolta cel mai bine pe solurile usoare, bine drenate, bogate in humus, cu un pH de 5-7. Trebuie evitata asadar plantarea zmeurei pe soluri foarte grele, reci si sarace in elemente nutritive sau pe solurile calcaroase. De asemenea, zmeurul este o planta care nu necesita temperaturi foarte mari, optimul fiind situat intre 17-23 grade Celsius, insa are nevoie de perioade cat mai mari de lumina. Doar asa fructele devin mai gustoase si mai aromate.
Pregatirea terenului pentru plantare
Pregatirea terenului in vederea infiintarii culturii de zmeur debuteaza cu lucrarile de nivelare a solului, dezinfectarea lui cu un insecticid, iar apoi cu administratrea unor ingrasaminte organice, cel mai bun fiind gunoiul de grajd vechi. Ulterior, se va ara la o adancime de 25 cm, iar la 2-3 saptamani distanta se va executa discuitul cu grapa cu discuti, pentru o maruntire cat mai buna a solului.
„Cea mai buna perioada de plantare este toamna. Eu am plantat circa 2.000 de drajonii de zmeura pe un hectar, insa densitatea poate fi una mult mai mare. Am folosit ca distante 2,5 m intre randuri si circa 80 cm intre plante. Este important sa poti intra in cultura macar cu o motocoasa, deoarece aceasta cultura trebuie foarte bine curatata si intretinuta”, spune Victor Ioja.
De asemenea, cultura de zmeura necesita si un sistem de irigat, cel mai eficient fiind cel prin picurare. Normele de udare cresc odata cu varsta plantatiei, de la 250 m3 apa/ha pana la 400 m3 apa/ha, intr-un sezon aplicandu-se 4-6 udari, in functie de precipitatiile cazute. In perioadele secetoase este recomandat sa se efectueaza udari cu norme de 350-400 mc apa/ha, prin aspersiune sau prin picurare.
Soiuri de zmeur
Dintre soiurile cu fructificare remontanta (vara-toamna), cultivatorii pot alege de exemplu Opal (romanesc) sau Heritage, originar din Statele Unite ale Americii.
Soiul Opal este de vigoare mijlocie, cu tufe cu tulpini erecte care fructifica in anul formarii pe circa 1/3-1/2 din lungimea lor si prezinta capacitate mare de drajonare. In perioadele cu umiditate atmosferica ridicata fructele sunt atacate de mucegaiul cenusiu. Prezinta rezistenta mijlocie la ger si la seceta. Fructele sunt conice, de culoare rosu aprins, gustoase si aromate. Se preteaza la consum in stare proaspata, congelare si la prelucrare sub forma de gemuri, sucuri, jeleu. Maturarea fructelor in sezonul de toamna are loc in perioada august – septembrie, iar in sezonul de vara la sfarsitul lunii iunie, inceput de iulie, potrivit specialistilor de la Instititul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultura.
Soiul de zmeura Heritage este un soi remontant, originar din Statele Unite ale Americii. Planta est viguroasa, cu lastari cu port erect si cu o putere de drajonare medie-mare. Fructele sunt de marire medie, de culoare rosu intens, cu forma conica. Inflorirea este timpurie, iar maturarea fructelor are loc in doua decade, respectiv luna iulie – prima rodire, si august –septembrie – a II-a septembrie.
Lucrari de ingrijire a plantatiei
O atentie deosebita trebuie acordata si ingrijirii plantatiei de zmeur. Combaterea buruienilor este importanta atat pe rand prin prasile executate manual, cat si intre randuri prin discuiri sau frezari repetate. Dupa plantare tulpina se scurteaza la 10-15 cm deasupra solului. In cursul primului an de vegetatie din mugurii laterali se vor dezvolta 3-4 tulpini, din care in primavara urmatoare se aleg 2-3 bine dezvoltate, cu internodii scurte si restul tulpinilor se elimina, fara cioturi, de la suprafata solului.
Tulpinile oprite se scurteaza la 75-85 cm la soiurile neremontante, iar la cele remontate, care au fructificat in toamna, se indeparteaza prin taiere deasupra unui mugure viabil, zona din tulpina care a fructificat, conform Ghidului tehnic si economic dedicat pomilor fructiferi.
Cultivatorul iesean, Victor Ioja, isi doreste ca in urmatorii ani sa isi mareasca din nou suprafata cultivata cu zmeura pana la 5 hectare. Mai mult decat atat, acesta se gandeste si sa investeaza intr-o camera frigorifica. „Ne dorim mult, daca ne ajuta Dumnezeu, sa marim suprafata la 4-5 hectare. De asemenea, am vrea mult sa facem si o camera frigorifica, pentru a nu mai depinde atat de mult de perisabilitatea fructelor”, ne-a mai spus Victor Ioja.
Recoltarea fructelor se realizeaza numai pe timp uscat si in general dimineata, evitand perioadele extrem de calduroase din timpul zilei.