Secţia combatere tortură a Procuraturii Generale solicită condamnarea la cîte 8 ani închisoare a şase angajaţi ai Penitenciarul nr.2-Lipcani pentru acţiuni de tortură, comise asupra unui deţinut. Cel de-al şaptelea inculpat, care la momentul comiterii crimei activa în calitate de şef al aceleiaşi instituţii penitenciare, riscă să stea următorii 10 ani după gratii şi să fie privat de dreptul de a activa în cadrul organelor de drept pentru tot 10 ani, dacă instanţa va admite solicitarea procurorilor.
Verdictul urmează a fi pronunţat astăzi, 29 decembrie, ora 15:00, la Judecătoria militară Chişinău.
Inculpaţii sunt învinuiţi de procurori că pe 7 iunie 2013 l-au escortat pe unul dintre deţinuţii penitenciarului într-un birou de serviciu, unde i-au aplicat multiple lovituri cu pumnii, picioarele şi bastoanele de cauciuc peste diferite părţi ale corpului. Acest lucru s-a întîmplat pentru a-l pedepsi pe respectivul deţinut, care deseori reclama încălcarea drepturilor sale de către administraţia penitenciarului în care-şi ispăşea pedeapsa.
Conform raportului de expertiză medico-legală, victima a fost lovită de cel puţin 11 ori, în rezultat, alegîndu-se cu multiple vătămări şi traumatisme corporale.
Procurorii au aflat despre acest caz, fiind înştiinţaţi la linia fierbinte a Procuraturii de către una din rudele deţinutului.
Amintim că, faptele de tortură, tratamente sau pedepse inumane ori degradante pot fi semnalate şi la numerele „telefonului de încredere” al Procuraturii Generale. „Telefonul de încredere” a fost lansat în toate raioanele republicii (postate pe site-ului oficial al Procuraturiiwww.procuratura.md), Procurorul General obligîndu-i pe procurorii teritoriali şi specializaţi să asigure examinarea obiectivă a apelurilor şi comunicatelor înregistrate cu monitorizarea rezultatelor şi măsurilor întreprinse.
Dina Roşca