Un nou focar de pestă porcină africană a fost depistat într-un sat din regiunea Odesa, r. Ovidiopol. Potrivit ANSA, în focarul din Nadlimanscoe, conform datelor preliminare, sânt întreţinuţi 147 de porci.
Pesta porcină africană este una dintre cele mai grave boli majore ale porcinelor. Este o boală infecţioasă, de origine virotică, foarte contagioasă, cu evoluţie obişnuit acută, care afectează porcii mistreţi şi porcii domestici indiferent de rasă, vârstă şi sex.
Virusul care produce Pesta porcină africană este mult mai rezistent şi stabil în mediu decât virusul Pestei porcine clasice. Poate produce mortalitate foarte mare şi omoară porcine de toate vârstele. Nu există tratament sau vaccin.
Surse de contaminare:
- Sângele, ţesuturile, excreţiile sau secreţiile provenite de la animale bolnave sau moarte ce pot contamina:
- direct (contact între specii susceptibile);
- indirect:
- hrană contaminată;
- vehicule, habitat, păsune;
- haine, încălţăminte ;
- vizitatori, comercianţi ;
- veterinari ;
- Căpuşe cu cuticula moale din Genul Ornithodorus anterior infectate;
- Transfrontalier boala se transmite prin resturi alimentare rezultate de la igienizare în porturi, aeroporturi şi hoteluri internaţionale;
Pentru a preveni contaminarea animalilelor cu această boală, crescătorii de animale trebuie să aibă în vedere mai multe reguli și să ia măsuri.
Iată măsurile:
– Să nu intre în gospodării în care se cresc porcii cu încălțăminte sau îmbrăcăminte de pe stradă, este recomandată chiar și dezinsecția la intrarea în adăpost, să se pună o tăviță cu paie îmbibate cu soluție slabă de sodă caustică;
– Să se crească porcii doar în spații închise fără posibilitatea de a veni în contact cu porci străini, cu porcii mistreți sau cu proprietari care dețin porci domestici;
– Nu hrăniți animalele cu resturi alimentare, lături provenite de la carnea de porc gătită în familie, dacă sunt vânători în familie care aduc carne de mistreț, sub nici o formă să nu dați porcilor apă provenită de la spălarea cărnii;
– Nu scoateți din exploatație în scopul montei cu animale din altă exploatație;
– Nu cumpărați purcei din exploatații necunoscute fără a fi identificați cu crotale;
– Nu folosiți în hrana animalelor iarbă culeasă de pe câmp pentru că ar fi putut să vină în contact cu porcii mistreți.
Perioada de incubaţie – 5-15 zile, în cazul infecţiilor naturale, posibil chiar câteva săptămâni, în cazul infecţiilor naturale cu tulpini slab patogene.
Pentru această boală nu există tratament specific şi nici vaccin eficient, prin urmare, toate animalele suspecte vor fi ucise şi distruse, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat la preţul de piaţa al animalelor.
În vederea unei intervenţii rapide şi eficiente a serviciilor veterinare pecializate, cetăţenii trebuie să anunţe imediat autorităţile sanitare veterinare despre orice îmbolnăvire sau pieire a porcinelor domestice şi mistreţilor, să recunoască următoarele semne de boală: mortalitate ridicată, aproape de 100%, intervenită într-un timp extrem de scurt, stare febrilă cu temperatura corporală foarte ridicată (40,50 – 420 C), roşeaţă sau învineţirea pielii, a marginilor urechilor, a vârfului picioarelor, a abdomenului şi pieptului, lipsa poftei de mâncare, apatie şi împleticire în mers, care pot apărea cu 24 – 48 de ore înaintea morţii, vomitări, diaree (uneori cu sânge) şi urdori la ochi.
În cazul apariţiei simptomelor descrise la porcine, adresaţi-vă la medicul veterinar în mod de urgenţă!!!
Pesta porcină africană este cauzată de un virus foarte rezistent în mediul de alimente, afectînd toți porcii domestici și sălbatici. Boala nu se transmite de la animal la om și nu afectează omul.
*Poză simbol
Diana Munteanu