În perioada 8-11 iunie 2015, la Chișinău se va afla o misiune de experți din Republica Cehă. Scopul acestei misiunii este oferirea asistenței și consultanței în domeniul elaborării și adoptării standardelor europene în sfera construcţiilor – Eurocoduri (EUROCODE). Aceste standarde vor contribui la alinierea domeniului la principiile europene unice de proiectare şi coordonare a proiectelor de construcţii, de formare a unor descrieri tehnice coordonate a producţiei pentru construcţii.
Viceministrul Anatolie Zolotcov s-a întâlnit ieri, 8 iunie, cu misiunea de experți și le-a mulțumit pentru deschidere și colaborare. “Este foarte benefic și salutabil faptul că Republica Moldova va beneficia de suportul unor experți foarte calificați în ceea ce privește adoptarea și implementarea Eurocodurilor și armonizarea legislației naționale pentru facilitarea acestui proces. Sunt sigur că pe parcursul celor patru zile ale vizitei, specialiștii noștri vor avea foarte multe de învățat din experiența dumneavoastră”.
Gheorghe Croitoru, șeful Direcţiei reglementări tehnico-economice din cadrul MDRC a făcut o scurtă prezentare despre situația de moment și a specificat principalele provocări cu care se confruntă specialiștii MDRC în ceea ce privește elaborarea anexelor naționale pentru Eurocoduri. “Cea mai mare provocare de moment este elaborarea anexelor, din simplu considerent că Republica Moldova nu are laboratoare pentru verificarea parametrilor în construcții. V-am fi foarte recunoscători dacă ne-ați putea ajuta în elaborarea anexelor naționale la Eurocoduri, precum și în procesul de instruire a specialiștilor noștri în acest sens”, a declarat Gheorghe Croitoru.
Viktor Pokorny, peședintele Centrului de Standardizare, Metrologie și Testare din Republica Cehă a menționat că pe parcursul vizitei de lucru misiunea de exeperți condusă de el se va strădui “să ofere consultanță în domeniul standardelor europene din sfera construcţiilor, precum și să punem la dispoziție experților din Republica Moldova, experiența noastră în elaborarea anexelor naționale pentru acestea”, a subliniat Viktor Pokorny.
Programul de lucru al misiunii de exeperți va include o vizită de studiu la Universitatea Tehnică din Moldova și Institutul de Cercetări Ştiinţifice de Construcţii „INCERCOM” (9 iunie), vizita la ÎS URBANPROIECT și Serviciul de Stat pentru Verificarea şi Expertizarea Proiectelor şi Construcțiilor, de asemenea Institutul National de Standardizare (10 iunie). Misiunea experților cehi se va încheia pe 12 iunie cu o ședință de totalizare în cadrul căreia se vor prezenta concluziile vizitei de studiu și vor fi stabilite obiectivele, activitățile ce urmează a fi realizate în cadrul unui proiect suplimentar cu suportul financiar al Agenției Cehe pentru dezvoltare.
Diana Munteanu