Marți, 15 noiembrie 2016, la Chișinău s-a desfășurat seminarul „Propunere pentru dezvoltarea orașelor creative în Moldova: Recomandări din partea sectoarelor culturale și creative”, organizat de Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic în parteneriat cu Ministerul Culturii al Republicii Moldova.
Potrivit unui comunicat de presă, seminarul a avut drept scop inițierea de discuții publice despre orașele creative și determinarea modalităţilor de încurajare a dezvoltării urbane prin intermediul culturii și creativității în Moldova, care vor fi urmate în timpul Forumului Cultural Național al Moldovei în luna mai 2018.
La deschiderea evenimentului au participat Monica Babuc, ministru al Culturii; Marco Gemmer, șef adjunct operațiuni al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova; Ragnar Siil, expert principal, Programul de Cultură și Creativitate al UE-Parteneriatul Estic.
În discursul său, ministrul Culturii Monica Babuc și-a exprimat mulțumirea față de prezența experților internațional și a numărului mare de participanți la seminar. „Susținerea dezvoltării industriilor creative, precum și promovarea, valorificarea și protejarea patrimoniului cultural urban sunt unele din sarcinile importante ale Ministerului Culturii, prevăzute în Strategia de dezvoltare a culturii „Cultura-2020”, aprobată acum câțiva ani. Seminarul de astăzi îmbină aceste două obiective foarte importante ale strategiei de dezvoltare a culturii naționale”, a adăugat oficialul. De asemenea, Monica Babuc a afirmat că avem un oraș frumos, unde vestigiile istorice culturale trebuie protejate de către toți cetățenii țării, iar Chișinăul poate deveni mai atractiv prin eforturile comune ale autorităților publice cu societatea civilă.
În cadrul evenimentului de astăzi, au fost prezentate bune practici din partea Statelor Membre ale Uniunii Europene, oferite de către KEA European Affairs (Belgia), Universitatea din Tallinn (Estonia), Centrul Creativ Poligon (Slovenia), dar și prezentarea inițiativelor din Moldova, inclusiv Strategii urbane ghidate de comunitate în orașe istorice, Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova, Asociația Oberlicht, Laboratorul de inovații sociale UNDP Moldova.
În cadrul dezbaterelor au fost discutate următoarele subiecte: „Rolul culturii și a patrimoniului într-un oraș creativ”, prezentare făcută de către Clémentine Daubeuf, consultant și cercetător la KEA European Affairs, precum și „Rolul industriilor creative și al inovației într-un oraș creativ” de Külliki Tafel-Viia, Univesitatea din Tallin, Estonia. De asemenea, seminarul a cuprins prezentări ale unor experți din țară, care au vizat subiecte precum creșterea participării cetățenilor prin cultură și design-ul spațiului public, prezentarea potențialului creativ al Republicii Moldova și altele.
Totodată, seminarul a întrunit grupuri de discuții cu participarea reprezentanților din diferite sectoare, precum arte vizuale, organizații non-guvernamentale, arte teatrale, planificare urbană, patrimoniu cultural, design și arhitectură.