
La acest for au participat aproape 100 de persoane, reprezentanți ai Parlamentului, ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, ai Centrului Național Sănătate Publică, ai fermelor zootehnice și a întreprinderilor de procesare.
Potribvit unui comunicat de presă, în mesajul de salut adresat celor prezenți, Gheorghe Gaberi, Director General ANSA a accentuat importanța temei abordate, în aspect de siguranță a alimentelor, dat fiind că în calitate de consumatori ai produselor lactate se află practic, majoritatea absolută a populației. Dl Gaberi a specificat că asigurarea calității acestui produs are o importanță majoră și pentru întreprinderile aflate în proces de pregătire pentru exportul produselor lactate și a produselor cu conținut de lapte. ANSA întreprinde măsurile de rigoare pentru ca agenții economici din țară să beneficieze de exportul lactatelor și a produselor cu conținut de lapte.
La necesitatea asigurării la nivel a întreținerii și îngrijirii animalelor de la fermele producătoare de lapte s-a referit Vsevolod Stamati, Director General Adjunct ANSA. Dl Ion Toma, Director General Adjunct ANSA a trecut în revista întregul ciclu, de la producerea laptelui, la comercializarea acestui produs, menționând, că la toate etapele, siguranța alimentară are o importanță primordială. Medicul- igienist de la Centrul Național Sănătate Publică, Stela Bradu a vorbit în discursul său despre efectele negative ale consumului de produse lactate neconforme asupra sănătății umane. O informație amplă privind situația din sectorul de producere a laptelui în România au prezentat Dna Georgeta Pârjol, consilier la Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din România și Dna Gabriela Botoi, reprezentantă a Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Vaslui. Opiniile aspra problemelor existente și a eventualelor soluții au fost expuse de către mai mulți reprezentanți ai mediului de afaceri din domeniu.
Menționăm, că ANSA, în colaborare cu Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare contribuie la armonizarea legislației naționale pe segmentul lapte și produse lactate cu legislația Uniunii Europene pentru implementarea ulterioară a acesteia.
Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a înaintat solicitarea de includere a Republicii Moldova pe agenda de lucru a Oficiului Alimentar și Veterinar (FVO), pentru anul 2018, ca țară, în care urmează să se efectueze misiunea de audit pe segmentul lapte și produse lactate. În contextul dat, anul curent a fost efectuată o misiune de audit a DG SANTE pe segmentul lapte și produse lactate, în urma căreia se realizează remedierea neconformităților depistate.
Respectiv, ANSA își mobilizează resursele pentru ca cele 677 centre de colectare lapte și 29 unități de procesare lapte (cu o capacitate medie de procesare lapte materie primă de aproximativ 500 000 tone/anual) din întreaga țară să fie în conformitate cu cerințele și standardele europene atât pentru asigurarea consumatorilor Moldovei cu produse inofensive și calitative, cât și pentru oferirea posibilității realizării exportului categoriei date de produse în UE.
ANSA oferă asistență consultativă operatorilor din domeniul colectării și procesării laptelui și produselor lactate privind ajustarea unităților la nivelul tehnic sanitar conform cerințelor UE. Agenția realizează supravegherea sanitar-veterinară prin efectuarea controalelor oficiale la toate etapele de producere, colectare, procesare a laptelui și fabricarea și plasarea pe piață a produselor lactate, inclusiv monitorizarea procesului de import a produselor lactate.
Anual Republica Moldova produce în jur de 111 000 tone de produse lactate, dintre care în anul 2015, s-au produs aproximativ: 40 000 t – lapte și smântână; 32 000, 6 t – chefir, lapte acru și lapte covăsit; 4 000,7 t – unt; 16 000 t – înghețată; 11 000,5 t – brânzeturi și 17 000,7 t – alte produse lactate. Pentru anul 2016 s-a înregistrat o creștere în producerea untului și laptelui praf cu 7%, restul cantităților de produse lactate fiind aceleași.
Ca urmare a efectuării controalelor oficiale, sunt aplicate măsuri privind neadmiterea pe piață a laptelui și produselor lactate neconforme. În anul 2015, spre exemplu, au fost retrase din comerț – 29 323,34 kg (1079 loturi) , iar în prima jumătate a anului 2016 – 16 031,52 kg (280 loturi) de lapte și produse lactate.
Diana Munteanu