Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” desfășoară, în perioada 17-19 mai, la Chișinău, Conferința Internațională ”Curricula de bioetică în educația medicală”. La eveniment vor participa personalități notorii în domeniu din Moldova, România, Elveția, Belgia, Irlanda, Polonia și Italia. Participanții vor prezenta practicile moderne în domeniul bioeticii, vor evalua modalitățile de studiere a acestei discipline în instituțiile superioare de profil, inclusiv cele înrudite (Filosofia Medicinii, Științele Comportamentului ș.a.) și vor identifica tendințele comune și bunele practici, care contribuie la îmbunătățirea serviciilor medicale și dezvoltarea profesională a specialiștilor în domeniul sănătății, potrivit unui comunicat de presă.
Conferința începe miercuri, 17 mai, la orele 9.30, și se va desfășura pe parcursul a trei zile.
Printre invitații speciali ai evenimentului se numără: profesorul universitar Bert Gordijn, director al Institutului de Etică al Universității Municipale din Dublin, Irlanda, președinte al Asociației Internaționale a Educației în Etică, secretar general al Societății Europene a Filosofiei Medicinei și Sănătății; Pascal Borry, directorul Programului de Master în Bioetică, Universitatea Catolică din Leuven, Belgia; dr. Priya Satalkar, cercetător superior la Institutul de Etică Medicală din Basel, Elveția; dr. Jan Piasecki, Jagiellonian University Medical College, Cracovia, Polonia; dr. Maria Aluaș, șef de lucrări, Cursul de bioetică, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, România; dr. Mircea Leabu, profesorul Valentin Mureșan și dr. Emilian Mihailov de la Centrul de Cercetări în Etica Aplicată, Facultatea de Filosofie, Universitatea din București, România; profesorul Marina Casini, Institutul de Bioetică, Universitatea Catolică Sante Cuore din Roma, Italia ș.a.
Conferința este organizată de Catedra de Filosofie și Bioetică a USMF „Nicolae Testemițanu”, în colaborare cu Institutul de Etică Biomedicală a Universității din Basel, Elveția, și Centrul de Cercetări în Etică Aplicată a Universității din București, România.
Proiectul este finanțat de Fundația Elvețiană pentru Știință.
NOTĂ: Bioetica este știința care analizează problemele de ordin moral legate de actul medical și încearcă să mențină echilibrul între tehnologie și medicina clasică, pentru a conserva caracterul umanitar al științei medicale.
Elena Ivanov