Circa 100 de femei din toate raioanele țării au participat la Conferința de lansare a Programului „Femei în afaceri”. Evenimentul a fost organizat de Organizația pentru Dezvoltarea sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM) și se înscrie în cadrul Forumului „Moldova Business Week 2016”, care s-a desfășurat în perioada 4-7 octombrie.
Lilia Palii, Secretar General al Guvernului Republicii Moldova, a salutat lansarea Programului „Femei în afaceri” și a menționat că în urma unei evaluări a rolului antreprenoriatului feminin, efectuate de organismele internaționale, Moldova se regăsește la un nivel mediu, astfel încât promovarea antreprenoriatului feminin și egalitatea de șanse sunt obiective-cheie care se regăsesc în documentele de politici ale Guvernului Republicii Moldova. ”Lansarea acestui program a fost posibilă datorită suportului partenerilor de dezvoltare, în special al Uniunii Europene, care susține de fiecare dată inițiativele care au ca scop dezvoltarea țării”, a subliniat Lilia Palii.
Viceminietrul Economiei, Vitalie Iurcu, a menționat că acesta este un program important pentru Republica Moldova, deoarece oferă femeilor șanse de a-și pune în aplicare ideile, iar întreprinderile gestionate de femei, în cea mai mare parte, sunt prospere și durabile.
Potrivit lui Vitalie Iurcu, Guvernul susține orice inițiativă de implicare a femeilor în activitatea economică. Programul vine să contribuie la reducerea șomajului printre femei și la implicarea lor mai activă în dezvoltarea țării.
Iulia Iabanji, directorul general ODIMM, a menționat că Programul este destinat femeilor care doresc să-și dezvolte afaceri în multiple domenii ale economiei. Se vor considera prioritare afacerile inovative și cu potențial de export, primordial din zonele rurale ale țării, unde femeile sunt marcate de anumite stereotipuri, iar oportunitățile de dezvoltare a business-ului sunt mai reduse.
”Programul prevede acordarea de granturi, dar și a suportului antreprenorial în formă de instruiri, consultări, evaluări, etc. Acest lucru este indispensabil pentru a asigura o durabilitate investițiilor și pentru a spori calitatea companiilor create”, a spus Iabanji.
Programul „Femei în afaceri” a fost inițiat în conformitate cu Strategia Guvernului de Dezvoltare a Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii pentru anii 2012-2020 și a Planului de Acțiuni pentru implementarea strategiei pentru perioada 2015-2017, care prevede facilitarea accesului femeilor antreprenoare la resurse financiare, instruiri și resurse informaționale. Programul a fost lansat pentru 3 ani și are drept scop acordarea de suport financiar și antreprenorial pentru peste 400 de femei, preponderent din zonele rurale ale țării. Bugetul programului constituie 51,5 milioane de lei.
Diana Munteanu