Șeful Executivului s-a întâlnit vineri cu reprezentanţii societăţii civile şi cei ai organizaţiilor specializate în economie şi finanţe. Acum o săptămână, la o întrevedere similară, Chiril Gaburici a discutat cu mediul asociativ planul său de măsuri anticorupţie, iar vineri, Premierul a prezentat inițiativele economice.
Şi de această dată, în debutul întrevederii, Chiril Gaburici a venit cu propria viziune asupra situaţiei economice din țară şi a celei din domeniul financiar-bancar. Prim-ministrul a prezentat o serie de iniţiative în vederea redresării situației şi asigurării unei dezvoltări economice durabile, aşa cum prevede una dintre cele trei priorități ale Guvernului: unitatea naţională, supremaţia legii, economie durabilă.
Premierul a anunțat o serie de măsuri, planificate pe termen scurt și mediu, în vederea îmbunătățirii climatului de afaceri. Printre acestea au fost menționate: reducerea numărului de autorizații, cu cel puțin 30 la sută, implementarea ghișeului unic care va unifica serviciile prestate de mai multe instituții publice, simplificarea semnificativă a procesului de acordare a permiselor de construcție, precum și a procedurii acordare a autorizațiilor pentru comerț.
Potrivit Prim-ministrului, în cel mai scurt timp, urmează să fie creat institutul Ombudsmanului pentru mediul de afaceri, care va avea drept scop promovarea intereselor mediului de afaceri și a supremației legii în acest domeniu.
Guvernul va extinde aria de acoperire a serviciilor publice electronice, pentru a diminua şi mai mult contactul direct dintre funcționar și beneficiar, a minimiza corupţia, dar şi a asigura transparența interacțiunii cu reprezentanţii statului. În context, se preconizează transmiterea on-line a procedurilor de achiziţii publice.
În aceeaşi ordine de idei, va fi completată lista de instituții incluse pe site-ul www.controale.gov.md, unde sunt plasate informaţii cu privire la controalele programate de instituţiile statului. Printre primele autorităţi publice ce vor fi incluse în lista respectivă va fi Inspectoratul Principal Fiscal de Stat. În acelaşi timp, va fi optimizat numărul de controale şi de instituţii abilitate cu funcţii de control.
Setul de măsuri planificate mai prevede simplificarea radicală a raportării și crearea unui singur set de rapoarte electronice, care va unifica informația ce urmează a fi dezvăluită pentru diverse instituții de stat.
De asemenea, s-a discutat despre necesitatea industrializării tării și crearea unor condiții adecvate în ceea ce privește infrastructura, pentru a atrage investitori străini, dar și pentru a dezvolta investițiile autohtone. În acest scop, este în desfășurare revizuirea legii cu privire la parcurile industriale, care în varianta existentă nu este suficient de funcțională.
O altă inițiativă ține de măsurile de susţinere și încurajare a angajatorilor pentru a crea locuri de muncă bine plătite.
Referindu-se la măsurile planificate pe termen lung, Premierul a menţionat: unificarea într-o singură instituție a Serviciului Fiscal cu Serviciul Vamal, privatizarea transparentă a patrimoniului comercial ce aparține statului, reducerea impozitelor pentru business şi înăsprirea sancţiunilor pentru încălcarea legislaţiei fiscale. Totodată, sistemul fiscal va fi prefecţionat şi ajustat standardelor internaţionale.
„O abordare principială, pe care o avem în tot procesul de promovare a reformelor, este transparența. Transparența în orice domeniu limitează inevitabil corupția și asigură servicii de calitate. De aceea, insistăm pe servicii de e-guvernare, pe registrul controalelor, pe clarificarea regulilor de joc, pe publicarea numelor fondatorilor tuturor companiilor din Republica Moldova”, a menționat Prim-ministrul Chiril Gaburici.
La rândul lor, participanţii la şedinţă şi-au prezentat propunerile şi sugestiile. Ei au propus să fie elaborat un plan anti-criză de urgență pentru consolidarea instituțiilor de stat, în special a celor cu funcție de reglementare, asigurarea independenței profesionale, necesitatea debirocratizării activităţii acestora şi promovării consecvente a reformelor anunţate de către Guvern şi au subliniat importanţa respectării necondiționate a legislaţiei de către toate instituţiile statului.
Directorul Executiv al Centrului Analitic Independent „Expert-Grup”, Adrian Lupușor, a menţionat că discuţia a fost una productivă. „Este un semnal foarte bun în direcția deschiderii Guvernului la opiniile din exterior”, a declarat expertul.
Diana Munteanu