Mii de oameni au venit să descopere tehnologiile eco şi să asculte muzică alimentată de la energia solară la SUN Dă-I Fest, ediţia a treia, desfăşurat duminică la Chişinău. Festivalul a încheiat seria de evenimente din cadrul Săptămânii Europene a Energiei Durabile. SUN DĂ-I Fest este organizat de Proiectul european „Energie şi Biomasă”, Agenţia pentru Eficienţă Energetică şi POT Music.
Grădina Publică Ştefan cel Mare s-a transformat pentru o zi într-un centru expoziţional în aer liber. Tehnologii moderne de energie solară, eoliană, biomasă, geotermală au fost prezentate oamenilor. Tinerii din şcoli şi universităţi au arătat participanţilor inovaţiile descoperite de ei ce ne ajută să economisim consumul de energie şi să valorificăm inteligent sursele naturale de energie.
„Este o plăcere enormă să particip la cea de-a treia ediţie SUN Dă-I Fest organizată cu suportul Proiectului Energie şi Biomasă în Moldova, finanţat de Uniunea Europeană. Acest eveniment, ce încheie Săptămâna Europeană a Energiei Durabile 2015, arată cât de importantă este energia durabilă pentru noi şi pentru planeta pe care trăim, dar şi faptul că fiecare dintre noi poate fi parte a procesului de schimbare a felului în care consumăm energia”, a declarat Pirkka Tapiola, Ambasadorul Uniunii Europene în R. Moldova.
Festivalul a venit şi cu un târg al meşterilor pasionaţi de lucruri autentice ce au expus spre vânzare obiecte decorative, bijuterii, tablouri create din produse naturale. Împătimiţii eco au putut cumpăra caiete, pixuri produse din carton reciclat, ceasuri de masă ce se alimentează de la energia apei sau a soarelui, încărcătoare solare pentru telefonul mobil. Vizitatorii au participat la master class-uri de reciclare a deşeurilor, au cusut pungi din banere publicitare, au colorat un orăşel construit din carton. Iubitorii de raliuri au făcut turul Grădinii Publice Ştefan cel Mare cu triciclete ce consumă energie solară în loc de benzină sau motorină.
„Republica Moldova are un potenţial important de surse energetice regenerabile care, odată valorificat, va spori independenţa energetică a ţării şi a fiecărui cetăţean în parte, va dezvolta economia ţării creând noi afaceri, locuri de muncă şi, nu în ultimul rând, va proteja mediul ambiant pentru generaţiile viitoare”, a spus Viceprim-ministrul Victor Osipov.
SUN Dă-I Fest a culminat cu un concert de muzică live susţinut de formaţia Heymonnshaker (Marea Britanie), Alex Calancea & Rupt, AmberTraps, FlashBlood, Miriam ce au instrumentele muzicale alimentate de la energia solară.
Panourile fotovoltaice care au asigurat producerea de energie electrică de la soare au fost oferite gratuit de Compania franceză SolarTech.
Partenerii evenimentului au fost: Ministerul Economiei, Ministerul Mediului, Fondul pentru Eficienţă Energetică, Ambasada Marii Britanii, Ambasada Cehiei, Fondul Global de Mediu, Primăria mun. Chişinău, Agenţia pentru Dezvoltare Elveţiană, EFES Moldova, SolarTech, YardSale.
Diana Munteanu