Duminică, 25 iunie, în Republica Moldova a fost sărbătorită cea de-a două ediție a Zilei Naționale a Portului Popular. La Chișinău, evenimentul s-a desfășurat în incinta Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală. Sărbătoarea națională a fost instituită de Parlamentul Republicii Moldova, la inițiativa Ministerului Culturii. Conform hotărârii Parlamentului nr. 194 din 19 noiembrie 2015 ultima zi de duminică a lunii iunie a fost declarată „Ziua Portului Popular”.
Prezentă la festivitate, ministrul Culturii Monica Babuc a mulțumit publicului pentru prezență la eveniment, subliniind faptul că nu întâmplător Muzeul Naţional de Etnografie şi Istorie Naturală a fost ales drept locaţie pentru desfăşurarea acestei sărbători, deoarece aici se păstrează cea mai bogată colecţie de costume populare, un adevărat tezaur național. De asemenea, oficialul a mulțumit partenerilor pentru sprijinul acordat la organizarea evenimentului.
La rândul său, Karen R. Hilliard, directorul USAID Moldova, a notat că Guvernul Statelor Unite ale Americii este alături de Republica Moldova pentru a promova patrimoniul cultural şi turismul în această ţară.
Ziua Națională a Portului Popular, ediția 2017, a fost organizată de Ministerul Culturii în parteneriat cu Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Uniunea Meşterilor Populari și Casa portului popular „Casa Cristea”, și al partenerului strategic Proiectul de Competitivitate din Moldova finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Agenția Suedeză pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (Sida).
Potrivit unui comunicat de presă, ediția din acest an a cuprins trei componente prioritare: costumul de patrimoniu, costumul oaspete, costumul modern inspirat de cel tradițional, având drept scop valorificarea costumului autentic popular românesc și ale etniilor din țară, cunoașterea pieselor componente ale costumului și ale simbolurilor acestuia, precum și promovarea tehnicilor de confecţionare a costumului popular pe plan naţional şi internaţional.
În premieră, la eveniment au participat oaspeți din Estonia – Centrul de creație populară din Tallinn, cu o expoziție de costume estoniene de nuntă. De asemenea, parte a evenimentului au fost colecționarii privați din România: Sebastian Paic – cu o colecție de costume din zona Transilvaniei și Laura Diaconu, cu o colecție de costume tradiționale din sudul Moldovei.
Evenimentul a inclus un program artistic deosebit prezentat de colective profesioniste și formații artistice de amatori din diferite raioane ale țării, printre acești fiind Orchestra „Fluieraș”, Cornelia Ștefăneț, Nicolae Glib, Nătălița Munteanu ș.a, baletul Black and White, Geta Burlacu și Jazz Orchestra Academiei de Teatru, Muzică și Arte Plastice, sub conducerea lui Petru Haruță.