Ecoul scandalului cu produsele alterate pentru alimentația copiilor din grădinițele și instituțiile preuniversitare din Chișinău a ajuns în toate colțurile țării. În context, direcția generală educație din raionul Ștefan Vodă a desfășurat, la data de 30 noiembrie curent, o ședință de lucru cu managerii instituțiilor preșcolare și preuniversitare privind organizarea alimentației copiilor și elevilor. Prezența conducerii raionului în plină componență la aceasta întrunire vorbește de la sine despre importanța chestiunii puse în discuție. Au fost invitați la ședință Valeriu Boian, medic-șef al centrului de sănătate publică și Ștefan Titarenco, șef-interimar al direcției raionale siguranța alimentelor.
Raisa Burduja, șefa DGE, în luarea s-a de cuvânt a subliniat că problema alimentației calitative a copiilor tot timpul a fost în vizorul direcției educație și a conducerii raionului din toate legislativele. Acest fapt mai apoi a confirmat și dl Vasile Gherman, vicepreședintele raionului, deoarece la una din primele ședințe cu managerii școlari a fost pusă în discuție problema în cauză. Cu toate acestea, în alimentația copiilor predomină pastele făinoase, crupe, iar normativele la carne, ouă, lapte, legume și fructe nu se îndeplinesc. Toți managerii în activitatea sa trebuie să se conducă de următoarele acte normative – noul Regulament sanitar pentru instituţiile de educaţie timpurie, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.1211 din 04.11.2016, ordinul Ministerului sănătății cu privire la implementarea Recomandărilor pentru un regim alimentar sănătos şi activitate fizică adecvată în instituţiile de învăţământ din Republica Moldova (nr. 638, 12 august 2016), ordinul MS „Privind aprobarea listei produselor alimentare nerecomandate preşcolarilor şi elevilor” (nr. 669, 26 august 2016), a punctat dna Burduja. Spre regret, deseori licitațiile sau concursurile prețurilor de ofertă desfășurate în raion câștigă firmele care apoi nu-și îndeplinesc obligațiunile contractuale, nerespectând calendarul de livrare a produselor, falsificând certificatele de calitate, neaducând cantitatea necesară de produse etc. Cele mai mici prețuri nu garantează calitatea produselor livrate, prin urmare, trebuie de schimbat, la nivel de stat, condițiile ce stau la baza licitațiilor, a concluzionat dna Burduja.
Președintele raionului, Nicolae Molozea a punctat că crearea condiţiilor optime pentru desfăşurarea procesului instructiv-educativ și fortificarea stării de sănătate a copiilor este sarcina principală a sistemului de educație, astfel fiecare manager răspunde, inclusiv în fața legii, pentru tot ce se întâmplă în orice domeniu de activitate al instituției conduse. Prin urmare, fiecare manager trebuie să fie conștient și responsabil, să gestioneze instituția conform legislației în vigoare. Agenții economici care au un comportament obraznic pot și trebuie să fie stopați, acest lucru, în primul rând, depinde de manageri care trebuie să bată în clopote atunci când este pusă în pericol sănătatea copiilor. Prin eforturi comune se poate de făcut regulă în alimentația copiilor, a reiterat președintele raionului.
Managerii prezenți la ședințe au adus mai multe exemple care afectează alimentația corectă și sănătoasă a copiilor. De către specialiștii centrului de sănătate publică au fost înregistrate cazuri când agentul economic prezenta certificatul de calitate și inofensivitate, iar indicele la nitrați la unele produse (cartofii, sfecla, ceapa) de trei ori depășeau normele stabilite. Cum e posibil de respectat gramajul pentru fiecare copil la pește, dacă după dezghețare din 20 de kg de pește congelat rămâne doar 8 kg, a reproșat dna Elena Vlas, directoarea școlii primare din centrul raional. Până acuma instituțiile din sistemul educațional nu dispun de meniu-model care trebuie să fie elaborat de către centrul de sănătate publică conform ordinului Ministerului Sănătății. Se mai întâmplă, au informat managerii, ca firmele incluse în lista neagră peste noapte să-și schimbe denumirea și iarăși să participe la licitații.
Ștefan Titarenco a avertizat managerii: până când agenții economici nu vor înțelege că obrăznicia lor nu va fi tolerată, situația nu se va schimba. Produsele alterate trebuie să fie întoarse, iar dacă furnizorul continuă să livreze produse necalitative trebuie de întocmit un act confirmativ, de adresa un demers direcției raionale asigurarea alimentelor cu date concrete ale agentului economic și încălcărilor comise pentru a fi luate măsurile de rigoare.
Informația prezentată de specialistul direcției raionale asigurarea alimentelor, Maria Vizitiu a arătat că controalele efectuate au depistat multe nereguli și la nivel de instituții. Astfel, unele depozite nu sunt amenajate pentru păstrarea produselor alimentare – spațiile nu se aerisesc, pereții nu sunt acoperite cu placi din faianță, în încăpere au acces șoarecii etc. O altă încălcare – frigiderele nu dispun de termometre, prin urmare poate fi încălcat regimul de păstrare a produselor. Nu poate fi stabilită originea materiei prime, deoarece carnea nu este marcată. Fiecare lot de carne, lactate, ouă, legume și fructe trebuie să aibă certificat de calitate și etichetă cu datele necesare. Cașcavalul și lactatele trebuiesc verificate cu mare atenție, deoarece aceste produse agentul economic iresponsabil poate înlocui cu „produse de cașcaval” sau „produse de smântână” care conțin grăsimi vegetale în loc de cele animaliere necesare pentru alimentația corectă a copiilor.
Valeriu Boian a informat că în cazul când produsul, având toate certificatele necesare, totuși trezește suspecții vizavi de calitatea lui, managerul instituției poate solicita o analiză de laborator pentru a exclude toate pericolele pentru sănătatea copiilor. Dumnealui a chemat managerii să respecte toate normele sanitare și igienice în așa fel cum se face în grădinița nr. 2 din satul Cioburciu.
Concluzia finală a fost făcută de Vasile Gherman, care a accentuat că, deși situația în raion nu poate fi comparată cu acea de la Chișinău, e necesar de făcut o ordine în tot ce să referă la alimentația corectă și sănătoasă a copiilor și elevilor. Când se întâmplă ceva la nivel local care pune în pericol sănătatea copiilor e necesar de informat imediat direcția educație, conducerea raionului, direcția raională asigurarea alimentelor și centrul de sănătate publică. Numai cu eforturi comune situația poate fi schimbată spre bine, și agenții economici care fără nicio rușinare fac azi bani pe sănătatea copiilor noștri, mâne vor fi pedepsiți și excluși din lista furnizorilor de încredere. Toate neregulile depistate la nivel de instituții trebuie de lichidat în cele mai restrânși termeni. Grupul format din specialiști va monitoriza starea de lucruri în toate instituțiile. Din partea conducerii raionului vor fi făcute demersuri către instanțele abilitate pentru a fi schimbate la nivel național regulile ce stau la baza licitațiilor, deoarece prețurile mici nu asigură calitatea necesară a produselor alimentare.