În conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 1272 din 26.12.2018 „Cu privire la măsurile de pregătire a protecţiei civile a Republicii Moldova în anul 2019 și dispoziția președintelui raionului nr. 155 din 22 iulie 2019, la 26 iulie curent raionul Leova a fost supus controlului stării protecţiei civile şi aplicaţii la protecţia civilă cu verificarea nivelului de pregătire a Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, Punctului de conducere, forţelor protecţiei civile şi serviciile PC din raion, cu tematica: „Acțiunile organelor de conducere și forțelor Protecției Civile ale raionului Leova la organizarea lichidării consecințelor cutremurelor, avariilor de producție și epizootiilor, informează PROVINCIAL.
Astfel, potrivit unui comunicat al Consiliului, conform scenariului, la data de 26 iulie a fost înregistrat un cutremur, care a afectat infrastructura raionului Leova, fiind anunțate mai multe consecințe, printre care izbucnirea incendiilor, scurgere de substanțe periculoase și accidente rutiere. Ulterior de către Ion Gudumac, președintele raionului Leova, președintele Comisiei Situații Excepționle, a fost convocată Comisia pentru Situaţii Excepţionale raională, în care s-au indicat cerințe către responsabilii de gestionarea situaţiilor de criză și convocarea membrilor punctului de dirijare în situații excepționale a raionului.
În același timp au fost alarmate și pregătite toate echipele de intervenție, atât cele din cadrul Serviciului Situații Excepționale, dar și cele din cadrul serviciilor raionale, scopul acestora fiind salvarea persoanelor și lichidarea consecințelor seismului.
Atât la aplicaţii, cât şi la control au fost implicate:
- Serviciul Situații Excepționale Leova;
- Inspectoratul de Poliția Leova;
- IMSP Spitalul Raional Leova;
- Poliția de Frontieră;
- Serviciul rețelelor electrice Leova;
- Serviciile de telecomunicații Leova;
- Direcția Învățământ Leova;
- Primăria Leova și subdiviziunele ei;
- Voluntari.
De menționat că, aplicațiile au avut loc în șase locații din raionul Leova.
Prima aplicație sa desfășurat la fabrica de vinuri din or. Leova, unde a avut loc scurgere de substanțe puternic toxice. A doua aplicație sa desfășurat la IMSP Spitalul raional Leova, unde a avut loc evacuarea personalului și bolnavilor. A treia aplicație a avut loc la gara auto la intersecția cu sens giratoriu, unde după scenariu a avut loc un accident rutier, dintre un automobil și un autobus de pasageri, unde era nevoie de echipe de descarcerare, dar și de prim ajutor. În teren, după acțiunile de descarcerare, a fost realizat şi triajul medical, acordarea primului ajutor și transportarea persoanelor rânite la spital. A patra aplicație sa desfășurat la Spitalul Raional Leova, unde au fost aduși cei care au avut de suferit în urma accidentului rutier. Următoarea aplicație s-a desfășurat la o cladire avariată, unde în urma cutremurului de pamânt a izbucnit un incendiu, fiind necesară intervenția pompierilor la stingerea incendiului și evacuarea persoanelor din clădire. A cincea aplicație a avut loc la rîul Prut, unde s-a fortificat un dig de protecție în cazul inundațiilor provocate în unui cutremur de pamânt. Ultima aplicație s-a desfășurat în s. Hănăsenii Noi, unde s-a depistat focare de de pesta porcină. Colaboratorii ANSA au demonstrat practic cum vor acționa în asemenea cazuri.
În acest mod, au fost testate capacitățile de intervenție ale echipelor de salvare, dar și cele ale formațiunilor de protecție civilă din cadrul serviciilor raionului Leova. Aplicația s-a încheiat cu o ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale a raionului, unde au fost trecute în revistă acțiunile formațiunilor, dar și deciziile luate. Astfel de aplicaţii sunt desfăşurate de IGSU sistematic în toate raioanele ţării cu scopul verificării capacităţilor de intervenţie primară a instituțiilor în diverse situații de risc.
Dina Roșca