Subiectul privind screeningul cervical, vaccinarea fetelor și adolescentelor împotriva cancerului de col uterin a fost abordat în cadrul unei mese rotunde organizate cu prilejul Zilei internaționale a acțiunii pentru sănătatea femeilor. Evenimentul a fost organizat cu suportul Oficiului teritorial de informare al Parlamentului (OTIP) din Comrat cu scopul de a sensibiliza opinia publică cu privire la necesitatea întreprinderii unor acțiuni de protejare a sănătății femeilor din Republica Moldova.
La discuții au participat deputatele Natalia Davidovici și Ina Coșeru, reprezentanți ai unor instituții de stat din Comrat – Centrul de Sănătate, Inspectoratul de Poliție și Universitatea de Stat din Comrat, medici, psihologi ș.a.
Pentru a preveni anumite boli, dar și sarcinile timpurii s-a menționat despre necesitatea cooperării dintre comisiile parlamentare de profil, Ministerul Sănătății și Ministerul Educației și Cercetării în vederea introducerii în curriculum, la disciplina educația civică, un nou modul privind modul sănătos de viață. Totodată, participanții la discuții s-au referit și la importanța acordării asistenței medicale femeilor refugiate din Ucraina.
Cancerul de col uterin este una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică atât în Europa, cât şi în Republica Moldova. Conform statisticii, peste 1500 de femei s-au îmbolnăvit în ultimii ani în țara noastră, fiind afectate mai mult femeile tinere cu vârstă cuprinsă 34-45 de ani. Această boală poate fi cel mai ușor prevenită, respectând recomandările specialiștilor din domeniul medicinii.