Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) a documentat tăieri rase ce au dus la distrugerea a două din cele patru cuiburi de codalb, cunoscute în Republica Moldova.
Potrivit unui comunicat de presă al Societății, codalbul este cea mai mare pasăre răpitoare de zi ce cuibărește la noi în țară, fiind inclusă în Cartea Roșie a Republicii Moldova din cauza numărului mic de perechi ce cuibăresc pe teritoriul republicii Moldova. Pasărea, care ajunge la o anvergura de 2,4 m, este extrem de precaută și cuibărește doar departe de localități, pe copaci înalți și puternici care pot susține cuibul ce ajunge să cântărească câteva tone. Anume lipsa locurilor potrivite de cuibărireși tăierile Agenției Moldosilva a dus la reducerea numărului de perechi cuibăritoare de la 4 în 2013, la 3 în 2014 și acum doar la 2, în 2016.
În primăvara 2016, cel mai probabil în perioada de cuibărire, arborele pe care își avea cuibul unica pereche de codalbi din Rezervația Științifică Pădurea Domnească a fost doborât în cadrul unor tăieri la ras. „Este vorba de o crimă dublă, deoarece, conform Legii privind fondul ariilor protejate de stat (1538/1998) tăierile la ras în rezervațiile științifice sunt interzise (Articolul 26, litera h); iar tăierea arborilor cu cuib de codalb este interzisă nu doar prin Legea cu privire la regnul animal (439/1995), dar și prin legea privind fondul ariilor protejate de stat (1538/1998, Articolul 26, litera h)”, a afirmă membrii Societății.
Cuibul din Pădurea Domnească a fost monitorizat pe parcursul anilor 2012 – 2015. În anul 2012 perechea a crescut cu succes 2 pui, iar în anii ce au urmat câte un pui. De remarcat este faptul că în anul 2014 puiul de codalb din Pădurea Domnească a fost inelat în cadrul unui proiect româno-bulgar care viza codalbii din bazinul fluviului Dunărea. Ornitologii au ales pentru inelarea juvenilului anume cuibul ce se afla în cadrul rezervației, considerat a fi cel mai protejat.
Puiul a fost inelat atât cu inele de aluminiu, dar și cu inele color pentru a putea fi ușor de identificat de la distanță primind numele Decebal.
Societatea Pentru Protecția Păsărilor și a Naturii (SPPN) a adresat un demers Ministerului Mediului, solicitînd investigarea acestui caz, identificarea și sancționarea făptașilor. Reacția ministerului a fost să apere tăierea la ras din rezervație și să o interpreteze drept legală. De asemenea, răspunsul indică în mod fals faptul ca nu a fost tăiat arborele în care se afla cuibul de codalb din Rezervația Științifică Pădurea Domnească. Echipa de monitorizare a SPPN a documentat tăierea arborelui în care se afla cuibul în timpul deplasării pentru inventarierea numărului de pui, pregătind inelarea unui al doilea pui de codalb pe teritoriul Republicii Moldova
Societatea aduce în atenția publicului faptul că în 2014, un alt arbore ce susținea un cuib de codalb a fost doborât în aval de lacul Costești-Stânca. Documentarea tăierii acestui arbore fiind realizată în timpul deplasării pentru inelarea unui pui de codalb.
Totodată, specialiștii atrag atenția asupra faptului că menținerea acestei specii pe teritoriul Republicii Moldova depinde în primul rînd de acțiunile noastre. Aceste tăieri și mai ales lipsa de reacție a autorităților din Republica Moldova vor duce la dispariția celei mai mari păsări răpitoare de zi din țara noastră.
*Poză simbol
Diana Munteanu