Pe parcursul anului 2015, inspectorii de patrulare au documentat 3 689 de șoferi care conduceau unitățile de transport în stare de ebrietate.
În pofida faptului că INP desfășoară în permanență campanii și operațiuni menite să disciplineze șoferii și să-i informeze despre riscul de a conduce în stare de ebrietate, unii conducători auto sfidează recomandările polițiștilor și își pun viața lor și a participanților la trafic în pericol.
Anul trecut, pe traseele din Moldova s-au produs 142 de accidente rutiere, provocate de șoferi beți, în urma cărora 24 de persoane au decedat, iar 188 s-au ales cu diverse traume.
Ultimul accident de acest gen a avut loc la 27 ianuarie curent, în jurul orei 17:00, la intrarea în satul Chetrosu, raionul Anenii- Noi. Un BMW, la volanul căruia se afla un bărbat de 40 de ani în stare avansată de ebrietate, a derapat de pe traseu și s-a tamponat într-un copac. Gradul de alcoolemie al conducătorului auto, în aerul expirat era de 1, 44 mg/l.
În contextul în care în ultima perioadă se atestă un număr mare de șoferi care conduc sub influența alcoolului, Inspectoratul Național de Patrulare amintește că alcoolul la volan poate provoca tragedii, iar pasagerii sînt îndemnați să nu urce în unitățile de transport conduse de persoane care au consumat băuturi alcoolice.
INP amintește, alcoolul afectează vederea clară, judecata corectă și reacția în timp. Pe măsură ce crește cantitatea de alcool din sînge, probabilitatea de a provoca un accident se mărește considerabil.
Diana Munteanu