Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a avut astăzi, 3 martie a.c., la Reședința de stat, o întrevedere cu secretarul adjunct de stat al Statelor Unite ale Americii, Anthony J. Blinken, aflat în vizită în țara noastră.
Președintele Timofti a făcut o prezentare amplă a priorităților în politica internă și externă a Republicii Moldova, accentuând disponibilitatea autorităților de la Chișinău de a face eforturi susţinute în plan concret în aprofundarea procesului de asociere politică şi integrare economică cu Uniunea Europeană. Șeful statului a adresat mulțumiri diplomatului american pentru susținerea de către SUA a proceselor democratice din Republica Moldova, precum și pentru asistența financiară consistentă acordată țării noastre.
La rândul său, secretarul adjunct de stat al Statelor Unite ale Americii, Anthony J. Blinken, a reiterat angajamentul țării sale pentru susţinerea demersurilor concrete ale autorităţilor de la Chişinău în consolidarea parcursului european, care ar spori independența politică și economică a Republicii Moldova. „SUA și UE vă vor fi permanent alături în atingerea acestui obiectiv”, a subliniat oficialul american.
Anthony J. Blinken a spus că evoluțiile pozitive în Republica Moldova vor depinde de modul în care va fi combătută corupția, va fi îmbunătățit climatul de afaceri și vor fi diversificate sursele de energie, oficialul american subliniind în context necesitatea operaţionalizării și extinderii gazoductului Iași-Ungheni.
De asemenea, diplomatul american a vorbit despre importanța consolidării competitivității companiilor comerciale moldovenești, inclusiv prin atragerea de investiții directe în Republica Moldova, în vederea valorificării oportunităților de export al mărfurilor pe piața europeană de desfacere.
Printre temele abordate în cadrul întrevederii președintelui Nicolae Timofti cu secretarul adjunct de stat al Statelor Unite ale Americii, Anthony J. Blinken, s-au aflat diferendul transnistrean și situația regională. Cei doi oficiali au discutat, de asemenea, pe marginea direcțiilor de acţiune în relaţia bilaterală, în planul dialogului politic și comercial.
Dina Roşca