Primarii şi consilierii raionali aleşi din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova îndeamnă deputaţii din fracţiunea parlamentară a PLDM şi conducerea partidului să întreprindă toate demersurile şi acţiunile ce se impun pentru a oferi cetăţenilor dreptul de a alege în mod direct Preşedintele Republicii Moldova. Despre aceasta ei menționează în declarația adoptată sâmbătă, 6 februarie, în cadrul unei întruniri comune.
Totodată, aceștia dezaprobă și condamnă modalitatea prin care a fost constituită majoritatea parlamentară şi votat guvernul condus de Pavel Filip. “Lipsa transparenţei, încălcarea procedurilor, exercitarea presiunilor, încurajarea traseismului politic – toate acestea au afectat şi mai mult credibilitatea şi legitimitatea puterii în Republica Moldova. Aplicarea acestor practici obscure demonstrează că actuala majoritate nu are dreptul să se numească pro-europeană”, a afirmă ei,
Aleșii liberal-democrați îndeamnă cetăţenii să dea dovadă de responsabilitate şi vigilenţă, pentru a nu admite deturnarea protestelor în interesele partidelor care optează pentru denunţarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
“Constatăm că îndelungata şi profunda criză politică a fost provocată deliberat de PDM prin demisia, la 29 octombrie 2015, a unui guvern funcţional şi pro-european, în scopul stabilirii controlului total al puterii în stat de către un singur partid şi o singură persoană. Actualele evoluţii demonstrează doar aprofundarea crizei politice, şi nu soluţionarea acesteia”, mai spune sursa.
Aceștia condamnă presiunile asupra colegilor lor– aleşi locali şi funcţionari publici, constatând cu îngrijorare declanşarea împotriva lor a unei campanii de intimidare, dar și spun că vor monitoriza și sensibiliza opinia publică şi partenerii de dezvoltare asupra cazurilor de alocare discriminatorie şi selectivă, conform principiilor de apartenenţă politică, a resurselor bugetare din fondurile de dezvoltare gestionate de guvern.
“În acest context, considerăm că decizia Consiliului Politic Naţional al PLDM de a trece în opoziţie este una corectă, or, noi, liberal-democraţii, nu putem face parte dintr-o guvernare nereprezentativă, ilegitimă şi incapabilă de a servi interesul cetăţeanului.Ne solidarizăm fără rezerve cu această decizie şi ne declarăm determinarea de a nu admite capturarea definitivă a statului de către figuranţi politici obscuri cu apucături totalitare. Scopul nostru este demiterea clicii politice antipopulare şi instituirea unei guvernări autentic democratice, cu un larg suport popular, axată în exclusivitate pe interesele cetăţenilor şi pe viitorul european al ţării noastre”, subliniază aleșii locali și raionali.
Mihaela Rotari