Comisia Electorală Centrală (CEC) face apel către toate instituțiile abilitate să monitorizeze procesul electoral, în special concurenții electorali, să uzeze de dreptul prevăzut de legislația electorală și să înregistreze observatori pentru alegerile locale generale din 14 iunie 2015.
Menționăm că, potrivit art.63 din Codul electoral „la cererea concurenților electorali, consiliul electoral de circumscripție acreditează cîte un observator pentru monitorizarea alegerilor în secțiile de votare”. Fiecare concurent electoral poate avea cîte un singur observator în fiecare secție, indiferent de nivelul consiliului la care s-au înregistrat.
Observatorii acreditați au dreptul să asiste la toate operațiunile electorale, fără a se implica în proces, inclusiv la controlul, sigilarea şi deschiderea urnelor de vot, precum și la numărarea şi totalizarea voturilor.
În acest context, CEC încurajează observatorii să desfășoare numărarea paralelă a voturilor obținute de concurenții electorali. Experiența scrutinelor anterioare a arătat că astfel de acțiuni au un rol important în creșterea credibilității față de rezultatele alegerilor și garantează legitimitatea acestora.
CEC, prin intermediul Centrului de Instruire Continuă în Domeniul Electoral, este gata să ofere consultanță și, la necesitate, training-uri pentru părțile interesate de subiectul numărării și totalizării voturilor.
CEC consideră că acțiunile de observare a alegerilor urmăresc scopul de a spori integritatea proceselor electorale și încrederea publicului în acestea. Comisia Electorală Centrală declară că va fi în continuare o instituție deschisă, transparentă, mereu pregătită să-și îndeplinească atribuțiile la cel mai înalt nivel și într-un cadru electoral accesibil.
Diana Munteanu