Miercuri, 3 august curent, viceministrul educației Elena Cernei a participat la lansarea platformei online pentru ghidarea și orientarea profesională a copiilor și tinerilor –CarieraMea.com
Potrivit unui comunicat, site-ul le oferă elevilor din țară, cu vârsta între 11 și 18 ani, oportunitatea de a lua decizii bine informate privind viitorul parcurs profesional.
În deschiderea evenimentului doamna vicemimistru a precizat că la moment se impune o amplă reformă educațională care ar aduce ca noutate, activitatea de consiliere și orientare școlară privind cariera, începând chiar din ciclul primar:” Ministerul Educației a constituit un grup de lucru care elaborează cadrul de referință a Curriculumului Național în conformitate cu necesitățile beneficiarilor iar educația antreprenorială este una prioritară.Consilierea și orientarea în carieră devine un instrument principal în dezvoltarea și afirmarea personalității fiecărui tânăr și alegerea corectă a profesiei conform aspirațiilor, dorințelor și cunoștințelor sale”.
Totodată, Elena Cernei a menționat că portalul web Cariera Mea este un proiect unic, pentru că s-a născut din ideile venite de la tineri și a fost dezvoltat tot cu ajutorul tinerilor pentru a le oferi oportunitatea de a lua decizii corecte și bine informate. „ Felicitări tuturor tinerilor şi copiilor care vor avea o sursă eficientă de informare prin acest portal, căci doar un om informat este protejat şi direcţionat strategic corect”, a adăugat sursa citată.
Totodată, Dafina Gercheva, coordonator rezident al Organizației Națiunilor Unite și reprezentant permanent al PNUD Moldova, a precizat că mai bine de 1/3 din populația aptă de muncă a Republicii Moldova muncește peste hotare încercând să-și găsească opotunități mai bune de angajare: ” Trebuie să ne unificăm eforturile pentru a ne asigura că potențialul și forța de muncă din Republica Moldova este valorificată și consolidată pentru a face uz de ea în cea mai bună măsură. Tinerii au nevoie de o ghidare adecvată și de un sfat potrivit privitor la ce educație, deprinderi și abilități ar avea nevoie pentru a primi locul de muncă dorit”.
Portalul a fost dezvoltat de MiLab (Laboratorul de Inovații Sociale al PNUD Moldova și al Centrului de Guvernare Electronică), Centrul Republican pentru Copii și Tineret ARTICO împreună cu un grup de inițiativă format din elevi, studenți și mai mulți voluntari, cu sprijinul financiar al PNUD. ARTICO s-a angajat să preia portalul și să asigure dezvoltarea lui pe termen lung.
Diana Munteanu