Ex-premierul Vasile Tarlev, care a condus Guvernul timp de 7 ani, este de părere că majorarea prețurilor la produsele de panificație este o necesitate dictată de situația economică din țară.
Cu referire la un articol publicat în revista Bănci& Finanțe, Vasile Tarlev, președintele Congresului internațional al industriașilor și antreprenorilor și președinte al Congresului național al industriașilor și antreprenorilor din Moldova, că fiecare stat vede în felul său modul de aprovizionare cu pâine a populației.
Dacă conducerea R. Moldova și-a pus drept scop să asigure populația cu pâine ieftină, mai ieftină decât prețul de cost – aceasta este bine. Dar în așa caz producătorii ar trebui să primească de la stat dotări, subvenții, alte forme de susținere. De exemplu, Guvernul ar trebui să asigure producătorii de pâine cu materie primă ieftină, dar și alte produse, cum este grâul, care ar trebui oferit din rezerva de stat, a precizat Tarlev.
Ex-premierul consideră că nu este corect anunțul Consiliului Concurenței de a iniția o anchetă pe marginea intenției producătorilor de a majora prețul la pâine.
Cu asemenea declarații tari și decizii nu ar trebui să se grăbească. CC ar fi trebuit inițial să se adreseze structurilor de stat responsabile, care le-ar fi explicat mai în detaliu structura producerii pâinii, așa experți sunt la Ministerul Economiei și Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare. Eu sunt categoric împotrivă ca, fără a crea condițiile economice necesare, să fie impus agentul economic să lucreze în pierdere. Din punct de vedere al economiei de piață este de neconceput ca prețurile la pâine să nu fie majorate, dacă furnizorii măresc prețurile la serviciile și produsele lor, iar valuta națională a scăzut în raport cu euro și dolarul, spune expertul.
Tarlev este de părere că, prețul de cost al produselor trebuie să fie compensată printr-un preț obiectiv și argumentat.
Vasile Tarlev consideră că producătorii de pâine și, în special Sa Franzeluța ar trebui să ceară ajutor pentru a rezolva situația în care au ajuns, de la Ministerul Agriculturii și Industrie Alimentare. De asemenea, fostul Premier a spus că și asociația pe care o conduce el este gata să ofere ajutor.
Conform articolului din Bănci& Finanțe, SA Franzeluța suportă numeroase pierderi. Astfel, câte 1500 de lei, combinatul pierde la fiecare tonă de pâine Borodinski și Moldovenească. Circa 1400 de lei este pierderea la o tonă de pâine Orășenească plus pierderi la mai multe tipuri de pâine.
Dina Roșca