Pentru prima dată în Republica Moldova, taţii care sunt angajaţi în câmpul muncii vor putea beneficia de concediu paternal, în primele 56 de zile de la naşterea copilului. De asemenea, viitoarele mame primesc timp liber pentru trecerea examenelor medicale prenatale, care se va include în timpul de muncă.
Noile beneficii sunt prevăzute în Convenţia colectivă (nivel naţional), în forma aprobată la ședința Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective. Prevederile vor intra în vigoare după semnarea noii Convenţii colective de către Guvern şi Confederaţiile naţionale ale Sindicatelor şi Patronatelor.
Astfel, proiectul Convenţiei colective (nivel naţional) pentru aprobarea modificărilor și completărilor ce se operează în Convenția colectivă (nivel național) nr.2 din 9 iulie 2004 prevede un articol nou, 11, potrivit căruia tatăl copilului nou-născut beneficiază de dreptul la un concediu paternal cu o durată de 3 zile calendaristice, cu menținerea salariului mediu. Concediul paternal se acordă în primele 56 de zile de la naşterea copilului, în baza unei cereri scrise a salariatului.
Totodată, se prevede ca femeile însărcinate să beneficieze de timp liber pentru trecerea examenelor medicale prenatale, timp care se va include în timpul de muncă. Prin urmare, lipsa de la serviciu în legătură cu trecerea examenelor medicale prenatale nu se va reflecta negativ asupra mărimii salariului femeilor însărcinate.
Potrivit ministrului Muncii, Protecţiei sociale şi Familiei, Ruxanda Glavan, prin introducerea în premieră a acestor prevederi “se asigură concilierea vieții de familie cu activitatea profesională”. “Ne dorim ca ambii părinți să poată contribui la creșterea copiilor”, a spus Ruxanda Glavan.
Diana Munteanu