În scopul sporirii interesului pentru viața din localități, dar și promovarea noutăților dinafara capitalei, portalul www.Provincial.md va realiza constant interviuri cu cei care conduc raioane, orașe, sate, dar și alți actori implicați în viața locală.
Primul interviu a fost realizat cu primarul comunei Budești, Nina Costiuc, care a fost realeasă recent în cel de-al șaptelea mandat și care de-a lungul activității sale a fost decorată cu titlul onorific „Primar Emerit”, Ordinul „Gloria Muncii”, Medalia „Cuv. Parascheva”, Medalia „Meritul Civic”, dar și numeroase certificate de perfecționare.
Provincial: Doamnă Primar, sunteți deja în cel de-al șaptelea mandat în această funcție, probabil un termen-record în țara noastră. Prin ce se deosebește acest mandat de celelalte? Ce s-a schimbat în activitate?
N.Costiuc: Acum sunt alte timpuri, noi generații, alte cerințe, noi viziuni, responsabilități, posibilități și legi. Lumea se schimbă în permanență și, cu regret, mulți dintre cei buni, dar și disperați, dezamăgiți, au plecat peste hotare, lăsând în urmă speranța de a reveni. Alții însă, au plecat fără să se întoarcă, de pe lumea asta spre eternitate, din cauza condițiilor de viața și a sărăciei. Mediul înconjurător a micșorat cu mult longevitatea vieții oamenilor. Un indicator îmbucurător, totuși, este creșterea natalității. În acest an în localitate s-au născut 90 de copii. Cei 90 de noi-născuți au fost decernați cu diplome de excelență „Copilul Anului”.
Provincial: Ce proiecte ați inițiat în noul mandat și care sunt pe cele care le implementați în continuare?
N.Costiuc: Sunt mai multe proiecte inițiate: extinderea infrastructurii (rețele apeduct, canalizare, drumuri, iluminat public); modernizarea și dotarea Liceului, grădiniței, Centrului pentru Copii și Tineret, Căminului Cultural, Bibliotecii Publice și Centrului de Sănătate.
Pe parcursul anului 2015 au fost investiții în reparația drumurilor – 2 mln. lei, au fost extinse rețelele de iluminat public – 300 mii lei, a fost renovat sistemul de încălzire în Liceul Teoretic „Budești” – 600 mii lei, au fost extinse rețelele de apeduct – 2,9 mln.lei, este în proces de construcție a 1-ei etape a noului cimitir a localității – 1mln.lei. De asemenea, s-au efectuat lucrări de amenajare în teritoriu: o stație de călători în centrul localității – 28 mii lei, punte pentru pietoni și cărucioare peste pârăul din parc – 27 mii lei, a fost reparat stadionul și monumentul celor căzuți pe câmpul de luptă, a fost construită aleea parcului și altele.
În perioada vacanței de vară, tradițional 50 copii s-au odihnit pe malul Mării Negre la Constanța, in baza contractului de parteneriat cu Primăria Cumpăna, Romania. 120 copii au beneficiat de 10 zile în tabăra cu sejur de zi pe lângă Centru pentru Copii si Tineret din localitate, finanțată de către prietenii din Suedia, iar alți 100 copii au beneficiat de 14 zile de vacanță în tabăra cu sejur de zi finanțată de către Primăria mun.Chișinau. Al 2-lea an consecutiv, în parteneriat cu Centrul de Cultură și limbă Coreeană, de pe lângă ULIM, în incinta Centrului de Copii și Tineret se organizează cursuri gratuite de performanță în domeniul AIT cu participarea voluntarilor coreeni – studenți ai Universității de Stat din Coreea de Sud si profesori,conducători de cerc din CCT Budești, asigurând logistica proiectului pe parcursul unei luni. Ca rezultat beneficiar ai acestui proiect au fost 30 de tineri din localitate.
Anul acesta am avut onoarea să fim gazde, pe parcursul a 40 de zile de vară, a proiectului Corpului Păcii, în care 10 voluntari din SUA au fost încadrați în viața cotidiană a localității. Un proiect deosebit în care este implicată toată localitatea este ziua localității – Hramul Bisericii. Pe parcursul anului suntem gazde a multor reprezentanți ai autorităților locale din republică,care doresc să ne viziteze și să preia practicele noastre de succes, aceasta ne motivează și pe noi să tindem spre noi performanțe si realizări.
Provincial: Dacă e să trageți o linie peste anii în care sunteți la conducerea comunei, ce realizări evidențiați?
N.Costiuc: Aș evidenția schimbarea mentalității: cultura, comportamentul cetățenilor, creșterea nivelului vieții în localitate. Aceste realizări au fost posibile datorită încrederii oamenilor față de mine ca lider și a echipei pe care o conduc, capacităților manageriale de a atrage și a motiva oameni, ONG-uri, instituții, ambasade din țară și peste hotare, care să se implice în schimbarea situației din localitate. Capacitatea de a conlucra cu organele statale de nivelul 2 și central a contribuit la soluționarea celor mai stringente probleme de interes comun a cetățenilor. Iată câteva: includerea localității Budești în componența mun. Chișinău, implementarea Proiectului de eliberare a documentelor juridice de împroprietărire a cetățenilor cu terenuri de pământ, deschiderea Oficiului cadastral, proiectul FISM de renovare capitală a grădiniței de copii, proiectul FIS de renovare și dotare a Centrului de Sănătate, proiectul de renovare capitală a Căminului Cultural, transformarea școlii în liceu, renovarea clădirii Primăriei, asfaltarea drumurilor care asigura accesul spre toate obiectele de menire socio-culturale.
Provincial: La final de 2014 spuneați că vă doriți pentru anul în curs, repararea drumurilor, aprovizionarea cu apă a încă vreo 15 km, construcția sistemului de canalizare. V-au reușit aceste planuri?
N.Costiuc: Cum am menționat mai sus, toate planurile ne-au reușit cu mici devieri care nu depind numai de noi sau năzuințele noastre. Referitor la extinderea rețelelor de apeduct am reușit să construim 6,200 metri, pentru a merge mai departe am depus documentele la FNE din RM și din investițiile bugetului municipal pe anul 2016. Spre final sunt lucrările de proiectare a rețelelor de canalizare.
Ca rezultat al negocierilor duse cu FISM, Ambasada României, susținuți de autoritățile Centrale, vom beneficia de un grant în valoare de 1800 mii lei pentru termoizolarea clădirii și lucrările de reparație curentă a grădiniței de copii din localitate.
Provincial: În anul curent a fost semnată dispoziția de construire a unui cimitir nou în localitate. Unde și la ce etapă este construcția? Care va fi costul final pentru acest proiect? Și când este preconizată finalizarea lucrărilor?
N.Costiuc: Mă bucur că sunteți foarte bine informată despre viața localității, fapt rar întâlnit pe la noi, pentru ceea ce vă sunt recunoscătoare de interesul sincer și atitudine echidistantă față de viața budeștenilor.
Într-adevăr, noi, oamenii, suntem de fapt, niște pelerini în drumul către cer. Fericitul Augustin zicea :”Cugetă, că ești un călător în lumea aceasta; nu te lăsa amăgit de ceea ce vezi, ci privește și mergi mai departe, și caută de-ți agonisește locuința acolo unde vei rămâne pe totdeauna – în veșnicie” .Cu veșnicia , mai curând sau mai târziu se întâlnește fiecare. Am citit despre un episcop care permanent repeta în sinea sa cuvintele:”În acest moment stau la poarta veșniciei”.
Am ajuns la instalarea porților, sădirea arborilor pe perimetrul gardului, pe o parte și alta a drumului asfaltat, care duce spre cimitir, sădirea arbuștilor pe cele cinci terase. Până la moment s-au efectuat lucrări mai mult decât a fost preconizat, conform proiectului pentru prima etapă a construcției date, dar nici nu dispunem de finanțe pentru a prelungi lucrările mai departe,însă finisând prima etapă avem posibilitate de a efectua înmormântări, ceea ce e o strictă necesitate umană. Așa că, am un prilej de a-l mulțumi pe Dumnezeu, pentru ceea ce am reușit, învrednicind multă lume care ne-a ajutat, așa cum Primarul General, Direcția Finanțe a Municipiului Chișinău, care în condiții deosebit de grele, ne-au finanțat aceste lucrări.
Provincial: Totuși, cât de multe realizări nu ar fi, mereu sunt și probleme, necesități. Ce aveți de spus la acest capitol? Cu ce probleme vă confruntați încă?
N.Costiuc: Fericit e acela care se mulțumește cu ce are. Suntem modești și deschiși, sigur că îmi doresc să avem o apreciere a propriei noastre valori, care nu cere de loc, să disprețuim orice merit.
Ne confruntăm nu atât cu probleme, cât cu situații, care ne vizează direct – politicul. Nestabilitatea politică afectează socialul, economia, oamenii sunt disperați, îngrijorați pentru ziua de mâine, cum vom intra în iarnă, cum vom putea plăti comunalele, cum vom putea menține activitatea școlilor, grădiniței și altele.
Provincial: În perioada în care suntem se mizează foarte mult pe tehnologii informaționale avansate. Care e situația în Comuna Budești, sunt toate instituțiile publice computerizate, conectate la internet?
N.Costiuc: Un om informat este un om puternic! Asigurarea transparenței în activitatea Primăriei și a Consiliului Budești, a vieții publice, o putem realiza folosind rețele de socializare existente, website-ul Primăriei www.budesti.md, ziarul local ”Info-Budești”. Toți specialiștii din primărie utilizează computerele, de fapt, toate instituțiile publice sunt computerizate și conectate la internet.
Recent am implementat un proiect pentru Biblioteca publică – „Novateca”, datorită căruia 6 calculatoare conectate la internet stau la dispoziția cititorilor. 13 computere la Centrul pentru Copii și Tineret sunt la dispoziția copiilor pentru ocupații extrașcolare, ghidați de specialiști. Liceul din localitate dispune de un întreg sistem de securitate video, fiecare cabinet este computerizat, conectat la internet, avem un cabinet de informatică bine dotat. Sunt instalate sisteme video la Primărie, CCT, Liceu, în locurile publice, pentru asigurare securității.
Provincial: Comuna Budești s-a înfrățit recent cu localitatea Băișoara din România. Ce presupune acest Acord de Înfrățire? Ce va urma?
N.Costiuc: Semnarea contractului de parteneriat cu o nouă localitate din România nu este o întâmplare. Drumul spre aceasta înfrățire l-am început încă în 2005, când am cunoscut-o pe d.Primar din Băișoara, jud.Cluj, Romania, d.Minodora-Susana Luca, fiind la Strasbourg la Consiliul Europei. Așa a fost să fie ca, în 2015 să ajungem și să semnăm acest contract, care ne va da noi posibilități de a ne cunoaște și a ne perfecționa activitățile, de a investi în copii și tineret, a atrage investiții și a aprofunda relațiile de frăție dintre țările noastre.
Provincial: Dvs. ați efectuat mai multe vizite de lucru peste hotare. Ce ați învățat de la localitățile din UE și ați decis să implementați și acasă?
N.Costiuc: Rezultatele sunt la suprafață. În Primărie, cetățeanul este deservit cu mult respect și bunăvoință, toți lucrătorii sunt instruiți că ei sunt în slujba cetățenilor și nicidecum invers. Transparență în activitate și în acțiuni, ca dovada sunt ușile birourilor din sticlă transparentă. Prioritățile noastre: oferirea serviciilor de calitate, obiecte de menire socio-culturale renovate și dotate, amenajarea teritoriului, salubrizarea localității,crearea infrastructurii, atragerea investitorilor pentru crearea noilor locuri de muncă și mărirea bazei impozitabile la partea de venituri a bugetului local.
Am învățat lecții de adevăr, caritate, demnitate, corectitudine, hărnicie, modestie, omenie, răbdare, toleranță, solidaritate, dar și lecții de zâmbet – este necesar ca societatea celor radioși să se extindă.
Provincial: Ce planuri aveți pentru anul 2016 în calitate de primar?
N.Costiuc: Planurile țin de extinderea rețelelor de apă și canalizare, termoizolarea clădiri grădiniței pentru copii cu reparația parțială a acoperișului, reparația drumurilor, iluminatul public, implementarea proiectelor socio-culturale educative, cum ar fi organizarea odihnei de vară a copiilor, prevenirea abandonului școlar, violenței în familie, organizarea manifestațiilor culturale de sărbătorile locale și naționale, promovarea tradițiilor și obiceiurilor naționale. Totodată, identificarea de fonduri pentru proiectarea unui Centrului sportiv multifuncțional.
Provincial: Cum vedeți Comuna Budești la finalizarea actualului mandat?
N.Costiuc: O localitate rustică bine amenajată, salubră, cu multă verdeață, multe flori, cu oameni zâmbitori și binevoitori, dar și copii fericiți. Budești – o localitate spre care să se deplaseze oaspeți din țară și de peste hotare pentru vizită sau odihnă. Îmi doresc să devină o localitate model de ospitalitate și bunăvoință!
Diana Munteanu, www.Provincial.md