A candidat independent la alegerile locale și a fost preferatul cahulenilor. Primarul orașului Cahul Nicolae Dandiș a vorbit în cadrul unui interviu acordat pentru www.provincial.md despre mandatul pe care îl deține, cum s-a acomodat, ce a reușit, dar și ce își propune să facă.
Provincial: Domnule Dandiș, să pornim de la faptul că ați candidat independent la alegerile din iunie 2015. Cum ați reușit să obțineți victorie chiar dacă nu ați avut susținerea unui partid?
N.Dandiș: Am fost deseori întrebat despre acest lucru şi cîndva voi scrie o carte despre mai multe experienţe şi opinii vizavi de sistemul nostru politic. Îmi cunosc capacităţile şi pot să răspund în dreptul faptelor mele, de aceea, din acest punct de vedere, te poţi focusa pe rezultat. Există cîteva explicaţii simple privind victoria mea. Este vorba despre motivaţie, ani de muncă şi perseverenţă pentru comunitate, plăcerea de a te bucura de rezultatele a ceea ce îţi propui să faci pentru alţi oameni. Aceste lucruri poţi să le combini armonios, doar cînd ai o credinţă în Dumnezeu şi înţelegi că trebuie să faci sacrificii. Cei care m-au susţinut activ pe mine, au fost în primul rînd cei care îmi cunosc calităţile şi cei pe care i-am ajutat necondiţionat cu ce am putut.
Provincial: Apropo, care e situația acum în Consiliu? Aveți susținerea politică necesară atunci când veniți cu propuneri și inițiative?
N.Dandiș: În Consiliul orăşenesc sunt 27 de consilieri, 26 din ei de la 7 partide şi un consilier independent. Este un timp scurt pentru a face concluzii, deşi chiar dacă există unele diferenţe de viziuni, cred că majoritatea consilierilor vor susţine propunerile mele pentru că sunt îndreptate pentru a rezolva problemele cetăţenilor oraşului, pentru ce şi eu şi ei am fost aleşi. Vom vedea şi pe viitor, sper şi din partea lor să fie cît mai multe iniţiative pentru oraş, fără a se opune unor propuneri bune, din invidie, interese de partid sau personale. Oricum, le voi aduce aminte mereu despre ce le-au promis cahulenilor în campania electorală, mai ales acolo unde viziunile noastre coincid în privinţa soluţiilor la diferite probleme.
Provincial: Cum v-ați acomodat în fotoliul de primar? Nu regretați că ați candidat?
N.Dandiș: Procesul de acomodare cred că mai durează, deşi uneori am impresia că demult sunt primar. Nu prea stau în fotoliu, sunt om de acţiune, există tendinţa de a fi omniprezent pentru a ţine toate lucrurile sub control. Nici nu observi cum trece timpul, cînd ai atîtea responsabilităţi şi probleme de rezolvat în fiecare zi. Am dorit să ajung primar, am depus mult efort pentru aceasta, mulţi oameni şi-au pus încrederea în mine. Deci nu am cum să regret, chiar dacă e obositor, stresant, enervant şi sunt necesare mari sacrificii, dar îmi place ceea ce fac şi evident, în ciuda dificultăţilor, încrederea şi susţinerea oamenilor mă motivează în fiecare zi.
Provincial: Ce ați reușit să faceți în aceste 4 luni de la învestire?
N.Dandiș: Deşi nu este nici mult, dar nici puţin, sunt ma multe lucruri făcute în această perioadă. În primul rînd am comunicat cu oamenii problemele lor şi cum văd eu soluţionarea acestora, chiar dacă asta place unora sau nu. Am îmbunătăţit considerabil situaţia cu curăţenia oraşului (containere, coşuri, etc). Am desfăşurat şi realizez în fiecare zi controale prin oraş pentru a le explica oamenilor că trebuie să fie responsabili de curăţenia comună şi sancţionăm pe cei iresponsabili. Am scris 6 proiecte şi depuse la unii finanţatori pe diferite probleme ale oraşului, 2 dintre care deja cîştigate şi în proces de implementare (unul privind salubrizarea oraşului, altul cu transparenţa decizională). Avem rezultate în privinţa combaterii comerţului ilegal. Sunt în proces de rezolvare a problemei cîinilor fără stăpîn. Am reuşit să executăm lucrări de reparaţii la mai multe instituţii educaţionale, porţiuni de drum, etc. Am desfăşurat mai multe acţiuni culturale şi sportive. Evident, sunt şi lucruri pe care mi-am dorit să le realizez deja, dar nu am reuşit şi multe din lucrurile care le-am început vor da roade mai tîrziu.
Provincial: Spuneați anterior că veți scrie pe ușă „Program de audienţă: oricând îl prindeţi pe primar, acolo întrebaţi-l, oriunde ar fi”. Ați făcut-o? Discutați problemele cu localnici oriunde, oricând?
N.Dandiș: Aveţi dreptate. Pe uşă încă nu am plasat mesajul respectiv, pentru că urmează să mai fac nişte amenajări, pe care sper să le realizez pînă la sfîrşitul anului. Dar acesta este mesajul meu către cetăţeni şi mă bucur cînd oamenii mă opresc în stradă şi mă întreabă de o problemă sau alta, vin cu propuneri sau sugestii şi îmi mulţumesc pentru activitatea mea. De aceea prefer să merg mai mult pe jos prin oraş, pentru a interacţiona mai mult cu oamenii. Este dificil să le explici, că în unele cazuri nu îi poţi ajuta, chiar dacă îţi doreşti acest lucru, oamenii apreciază însă comunicarea şi sinceritatea faţă de ei. Cînd vin cetăţenii în anticameră şi eu sunt în birou, secretara mă întreabă, să îi înscrie la audienţă pe luni sau să intre?, practic cu mici excepţii, îi primesc pe toţi atunci cînd vin la Primărie.
Provincial: Care sunt la moment cele mai mari probleme ale cahulenilor ?
N.Dandiș: Depinde de ce tip de probleme vorbim. Sunt probleme valabile pentru toată ţara, cum ar fi salariile şi pensiile mici, tarifele mari, etc. Dintre problemele oraşului, aş menţiona: starea reţelelor de apeduct şi asigurarea cu canalizare, calitatea proastă a drumurilor şi salubritatea.
Provincial: Pe lângă mandatul de primar, continuați și activitatea de lector universitar? Unde aveți ore? Cum îmbinați cele două activități?
N.Dandiș: Tot timpul am făcut şi voi face activitate didactică din plăcere şi din dorinţa de a transmite ceea ce ştiu la alţii, dar şi de a cunoaşte părerea lor despre diferite procese din societate, modul cum gîndesc studenţii şi să-i motivez să fie cetăţeni activi. Deşi este foarte greu cu programul, am şi acum cîteva ore la Universitatea de Stat “B.P.Hasdeu” din Cahul, pentru a contribui la formarea specialiştilor de mîine cu care va trebui să lucrez.
Provincial: Admiteți totuși că pe viitor ați putea adera la o formațiune politică? Ce valori ar trebui să aibă?
N.Dandiș: Acum nu văd necesitatea de a adera la vreo formaţiune politică, voi vedea pe viitor. Nu exclud nici varianta de a înregistra un partid, dacă astfel voi fi mai util pentru ţara mea. Din păcate, unii cred că acest lucru poate fi făcut doar de milionari sau de cercurile influente din capitală. Opinia mea este că persoanele care doresc să se înroleze într-o formaţiune politică trebuie să cîntărească mult, pentru că aceasta rămîne în CV ul lor şi din păcate, uneori oamenii nu uită. Un partid nu are nevoie de mulţi membri, ci de mulţi simpatizanţi şi votanţi. Aş dori să văd cineva care înregistrează un partid şi la adunarea de constituire, care este mai mult o formalitate, să nu vrea să fie preşedintele formaţiunii. Despre valori, este mult şi puţin de vorbit. Nu există partide cu valori, ci oameni cu valori. Toată lumea ştie ce fel de lideri vor să aibă în faţă, cu ce valori şi calităţi, mai greu este ca ei să iasă în faţă. Primul lucru este teama de Dumnezeu şi disponibilitatea de sacrificiu, motivaţia şi voinţa interioară, care fie te urmăreşte de mic, fie trebuie cineva să o declanşeze în tine. În contextul actual, mass-media are un rol foarte important în identificarea acestor persoane şi să-i ajute să iasă în faţă.
Provincial: Ce vă doriți Dvs. să reușiți să faceți în orașul Cahul până la finele mandatului actual? Veți mai candida?
N.Dandiș: Multe doresc să fac pentru oraşul nostru, care într-adevăr este capitala sudului ţării şi trebuie să devină o localitate dezvoltată. Cred că Dumnezeu mă va ajuta să fac multe din ceea ce mi-am propus. Îmi doresc să fie pace şi progres în ţară, sănătate, răbdare, înţelegere şi implicare din partea cahulenilor. De acestea, va depinde şi ce va fi după.
Diana Munteanu/Provincial.md