Cercetările în cazul reținerii celor 13 bănuiți în crearea şi conducerea unei organizaţii criminale, în nordul țării, continuă, anunță Inspectoratul General de Poliție.
Astfel, forțele de ordine în urma măsurilor speciale de investigație și de urmărire penală au identificat alte 4 persoane care au fost recrutate în calitate de membri ai formaţiunii criminale. Toate persoanele identificate au un trecut criminal, fiind condamnaţi pentru comiterea infracţiunilor de omor intenţionat, banditism, tîlhării, jafuri, furturi în proporţii deosebit de mari, tentativă de evadare din locurile de detenţie.
În cadrul audierilor, suspecții au confirmat faptul că au fost racolaţi de către liderii grupării criminale. Totodată aceștia au recunoscut că gruparea intenționa organizarea acțiunilor violente cu scopul destabilizării ordinii de drept în Republica Moldova.
Mai mult, unul din ei a declarat că, în timpul discuţiei de recrutare, unul din liderii grupării i-a propus să participe, contra plată, la conflictul armat din Ucraina în calitate de mercenar.
În contextul celor expuse acţiunile persoanelor care se ocupau cu angajarea mercenarilor, organizau formaţiuni paramilitare ilegale, urmează a fi apreciate potrivit art.141 Cod Penal„activitatea mercenarilor” şi art.282 Cod Penal „organizarea unei formaţiuni paramilitare ilegale sau participarea la ea”.
Tot în procesul măsurilor speciale de investigaţii întreprinse a fost constatat faptul, că unul din membrii grupării criminale este fost angajat al Penitenciarului nr.11 din mun. Bălţi care a fost recrutat pentru facilitarea atacului asupra instituţiei.
În baza celor depistate în cadrul perchezițiilor din 25.11.2015, organul de urmărire penală din cadrul IP Bălți, la 09.12.2015 a pornit alte 2 cauze penale în baza art.290 al. (1) Cod Penal: ”păstrarea armelor și munițiilor” și în baza art.217 al. (2) Cod Penal: ”circuitul ilegal al substanțelor narcotice, fără scop de înstrăinare”.
Dina Roșca