Consiliul Municipal Bălți a votat luni, 7 decembrie, în prima lectură, principalul document financiar-economic al municipiului pentru anul viitor.
Parametrii estimativi, care la capitolul venituri și cheltuieli, depășesc cifrele bugetului pentru 2015, au fost anunțați de viceprimarul, Leonid Babii. Raportorul a amintit că bugetul a fost calculat, reieșind din parametrii economici și recomandările ministerului Finanțelor, pentru că sistemul relațiilor inter-bugetare din Moldova oferă competențe limitate unităților teritorial-administrative la capitolul repartizării fondurilor și a volumului acestora.
Babii a specificat că bugetul pentru anul 2016 este un document, elaborarea căruia a fost un proces dificil. Situația impune necesitatea de a face economii, însă, cu toate acestea, devizul de cheltuieli a păstrat și a multiplicat orientarea socială. În total, de ajutor social din partea municipiului vor beneficia 45 de mii de locuitori, adică o treime din populație.
Viceprimarul a trecut în revistă și o serie de factori negativi, care ar putea influența anul viitor asupra executării bugetului. Principalul factor este – politica fiscală imprevizibilă a statului. Din nou, toate bugetele locale sunt adoptate înaintea celui republican, care, conform legii, urma să fie examinat la finele toamnei, însă din cauza neînțelegerilor politice, deputații ajung să-l examineze, tradițional deja, abia în primăvara anului viitor.
Președintele Comisiei municipale economie și finanțe, Ghenadie Șmulschii, a anunțat o listă de taxe locale, care ar urma să se majoreze în acest an. În condițiile în care statul nu a remis în bugetul orașului transferurile pentru investiții capitale din bugetul de stat și micșorează cota parte a Bălțiului în veniturile obținute din diferite impozite republicane, colectate pe teritoriul municipiului, taxele locale rămân una din puținele surse de autofinanțare pentru oraș. Cu toate acestea, s-a decis că taxele nu vor fi majorate pentru reprezentanții business-ului mic și mijlociu. Majorările vor afecta doar agenții economici mari. După declarațiile președinților de Comisii, consilierii au trecut la dezbateri. Aleșii locali și-au expus propunerile asupra structurii bugetului local.
Fostul primar interimar, Octavian Mahu, a fost atât de ”activ”, încât președintele ședinței, Elena Grițco le-a propus consilierilor să-l scoată din sală. Grițco a explicat că Mahu, în mod sistematic, încalcă Regulamentul, mai mult, el a lipsit de la ședințele Comisiilor la elaborarea bugetului, prezentându-se doar la sesiune pentru a face declarații în fața camerelor TV. Consilierii au susținut propunerea președintelui ședinței. Propunerile, enunțate de consilieri în cadrul dezbaterilor, vor fi structurate de o comisie specială și înaintate sub formă de amendamente la documentul de bază. Ele vor fi examinate atunci, când proiectul bugetului va fi dezbătut în lectura a doua.
Elena Ivanov