Vrei să-ţi infiinţezi o livadă de prun? Pentru asta ai nevoie, în primul rând, de cunoştinţe generale despre acest soi şi apoi de finanţe. Pentru a-ţi uşura puţin munca, mai jos, vă prezentăm principalele soiuri de prun ce se cultivă în Republica Moldova și în lume.
(Prunus domestica) este un arbore fructifer care face parte din familia Rozaceelor. Fructele sale sunt cărnoase, de culoare albastru închis sau gălbui. Pomul poate atinge până la 15 metri înălţime, are frunze eliptice și florile albe. În funcție de soi, prunul poate fructifica din anul 3 – 5 de la plantare având trei perioade de înflorire și nu este afectat de înghețurile de primăvară.
Acest fruct are mai multe denumiri populare: perje, bardace, goldane. Ca exemplu, în multe regiuni populaţia rurală ştie că perjele au formă alungită, se desfac de pe sâmbure, au o culoare vânătă şi sunt bune pentru magiun, goldanele sunt rotunde, se prind pe sâmbure, sunt foarte dulci şi sunt bune pentru ţuică, iar bărdacele sunt o varietate de prune lunguiețe și puțin strangulate spre coadă.
Soiuri autofertile, adică ale căror flori pot fi fecundate cu polen de pe propriile antere sau cu polen provenind de la același soi:
Anna Spath – soi cu fructul mare, sferic, colorat în vânăt-negricios. Pulpa este neaderentă, galben-verzuie, suculentă şi cu un gust echilibrat. Maturarea fructelor are loc spre sfârşitul lunii septembrie şi continuă pe tot parcursul lunii octombrie
Stanley – soi cu fructul mare sau foarte mare, ovoid, vânăt închis la culoare. Pulpa este neaderentă, galben-aurie, fermă, dulce şi plăcută. Maturarea fructelor se face la sfârşitul lunii august şi început de septembrie.
Vinete româneşti – fructul acestui soi este de mărime medie, elipsoidal, vânăt închis. Pulpa este neaderentă, galben-verzuie, zemoasă, dulce și plăcut acidulată. Maturarea fructelor se produce în a doua jumătate a lunii septembrie.
Gras românesc – soi cu fructul mijlociu, sferic, mov închis, acoperit cu o pruină albastru-albicioasă. Pulpa este aderentă, verzui-gălbuie, dulce sau chiar foarte dulce, dar lipsită de aciditate şi aromă. Maturarea fructelor începe spre sfârşitul lunii septembrie şi continuă pe tot parcursul lunii octombrie.
Soiuri autosterile, sunt cele ale căror flori nu se fecundează cu polen provenit de la plantele cu același soi:
Rivers timpuriu – soi precoce cu fructul mijlociu, globulos, vânat-violet. Pulpa este semiaderentă, dulce-acidulată şi slab aromată. Maturarea fructelor se manifestă la începutul lunii iulie.
Renclod Althan – soi cu fructul mare şi foarte mare, globulos şi colorat în roşu-carmin, cu o pruină roşcată-albăstruie. Pulpa este neaderentă, dulce, acidulată şi aromată. Maturarea fructelor are loc după 15 august.
Silvia – un soi cu fructul mare, elipsoidal, vânăt-violet. Pulpa este neaderentă, albgălbuie, cu gustul foarte plăcut. Maturarea fructelor are loc la 1-2 săptămâni după cea a prunelor din soiul Tuleu gras.
Record – pomul este de vigoare mijlocie, coroana invers-conică şi cu fructificarea pe buchete. Fructul este mare şi foarte mare, sferic-alungit, vânăt închis, cu pruină albăstruie. Pulpa este neaderentă, galben-verzuie, crocantă şi cu gust echilibrat. Maturarea fructelor are loc după data de 20 august.
Androsterile sunt soiurile care au nevoie pentru fecundare de polen provenit de la alte soiuri bine identificate.
Tuleu timpuriu – un soi cu fructul mijlociu, ovoid şi colorat în vânăt-violaceu. Pulpa este neaderentă, dulce şi plăcut acidulată. Maturarea fructelor are loc între 25 iulie şi 5 august.
Tuleu gras – este un soi cu fructul mijlociu sau mare, elipsoidal şi colorat în violet închis, cu pruină albastră. Pulpa este neaderentă, dulce şi destul de acidulată. Maturarea fructelor are loc între 15 şi 30 august.
Centenar – are fructul mare, invers-ovoid şi de culoare albastră, cu pruină cenuşie. Pulpa este neaderentă, alb-verzuie şi cu un gust echilibrat. Maturarea fructelor are loc la începutul lunii august.
Soiurile Timpurie Rivers, Diana, Carpatin, Centenar, Silvia, şi Stanley se consumă în stare proaspătă; Agen şi Gras românesc se folosesc pentru obţinerea unor distilate de marcă, în timp ce soiurile Renclod Althan, Pescăruş, Record, Vinete româneşti, Vânăt de Italia şi Anna Spath sunt soiuri pretabile pentru consum proaspăt şi prelucrare industrială (deshidratare sau congelare).
Corcoduşul – este portaltoiul principal al prunului. În majoritatea cazurilor, soiurile de prun se altoiesc pe puieţi proveniţi din sâmburi recoltaţi de la diferite forme de corcoduş. Datorită condiţiilor naturale în care s-a format, corcoduşul se adaptează destul de uşor pe solurile grele, uşoare sau nisipoase, secetoase sau ce au exces temporar de umiditate.
Sursa: madein.md