Merele din Moldova sunt de neînlocuit pe masa europenilor. Crescute pe pământ moldovenesc, fructele se bucură de mare notorietate în Europa. Agricultorii din Şoldăneşti susţin că aceasta se datorează investiţiilor în ramură făcute în ultimii ani.
Suportul financiar oferit de UE a sporit randamentul agriculturii din ţara noastră. În ultimul deceniu, liderii agricoli din teritoriu au implementat proiecte în valoare de 16 milioane lei. Rezultatul este mai bun, decît cel aşteptat. Moldova prosperă, iar europenii beneficiază de produse de calitate.
Acordul de asociere a prins bine agricultorilor din raionul Şoldăneşti. Acum, ei pot să-şi vândă produsele şi în ţările Uniunii Europene. Dar, până a stabili aceste relaţii, ei s-au confruntat cu un şir de probleme. Lipsa banilor le crea impedimente în dezvoltarea domeniului. În ajutor le-au venit tot europenii, care au investit în sectorul agrar. În ultimii zece ani, agricultorii din partea locului au implementat proiecte în valoare de 16 milioane lei. Cel mai mult, gospodarii au investit în pomicultură, în special, în dezvoltarea livezilor de mere.
Mai mulți specialiști din sectoul agrar susțin că situația social-politică, care a dominat pe parcursul anului 2014, a pus pe gânduri mulți pomicultori. Şi mulți dintre aceștia recunosc că dificultățile respective i-au călit și i-a făcut mai fermi în a lua decizii și a-și mobiliza capacitățile.
Potrivit specialiștilor de la Direcția Agricultură și Alimentație Șoldănești, în ultimii ani în raionul Șoldănești a fost sădită livadă pe o suprafață de 1120 ha. Livezile superintensive ocupă 67 ha, iar cele unde sunt aplicate tehnologii intensive au o suprafaţă de1053 ha.
Pe parcursul anului trecut, din Şoldăneşti spre ţările UE au fost exportate peste două mii tone de mere. Fructele au ajuns pe pieţele din România, Bulgaria, Germania şi chiar Qatar.
Sursa: impulstv.com