Cel mai prețios, deci și cel mai profitabil produs din stupină este veninul de albină. Un produs care, însă, este foarte greu de obținut dar care, în stare pură, poate ajunge să valoreze și două milioane de euro!
Florian Vizireanu, unul dintre cei mai experimentaţi apicultori brăileni este printre puținii stupari care recoltează veninul albinelor. El spune că produsul este foarte periculos pentru cei alergici, șocul anafilactic putând fi chiar fatal, însă prin conținutul său de hidrocortizon, o substanță activă, veninul este foarte apreciat în medicina naturistă.
Veninul de albine se recoltează de la albine bătrâne – termen care, în lumea acestor insecte, înseamnă circa o lună de viaţă, asta în contextul în care, în sezonul activ, când ies la recoltat de nectar şi polen, albinele trăiesc 35 – 45 de zile, iar în sezonul inactiv, de iarnă, pot trăi până la şase luni. De la un kilogram de albine, ceea ce înseamnă circa 10.000 de indivizi, se obţin doar 1,5 grame de venin. Recoltarea se face prin tehnologii speciale, ce implică stimularea albinelor, prin electrocutare, să înţepe un recipient realizat dintr-un anume material, care permite insectei să îşi scoată acul după ce lasă venin. Faptul că nu îşi pierde acul permite insectei să mai trăiască o scurtă perioadă de timp, păstrându-şi toate funcţiile necesare stupului.
La scurt timp după recoltare, veninul trece din stare lichidă în stare solidă, cristalizându-se într-o pulbere alb-gri, asemănătoare sării de lămâie. Tehnicianul sau apicultorul care face recoltarea trebuie să poarte neapărat o mască specială, deoarece veninul în stare pură atacă mucoasa nazală şi căile respiratorii în general.
Apicultorii care au cunoştinţele şi tehnologia necesară recoltării albinelor pot obţine venituri importante. Florian Vizireanu spune că veninul este cea mai rentabilă marfă a apicultorilor. În stare pură, un kilogram de venin costă între 8 şi 10 milioane lei (peste 2 milioane de euro), în funcţie de fluctuaţiile pieţei şi de sezonul în care se vinde. Un apicultor cu experienţă şi cu zeci de stupi cu greu reuşeşte să obţină câteva sute de grame.
P
otrivit experimentatului apicultor brăilean, din albinele „bătrâne” care se apropie de sfârşitul vieţii se poate obţine, pe lângă venin, un complex de substanţe benefice sănătăţii umane. Pentru asta, un kilogram de albine se bagă la congelator, la minus 12 grade Celsius, timp de 24 de ore. După acest interval, albinele congelate se macină, iar pulberea astfel obţinută se consumă în amestec cu miere, fiind benefică pentru aparatul digestiv. Preparatul este contraindicat, însă, persoanelor alergice la venin.
Apirevenul, un unguent pe bază de venin, este indicat în combaterea durerilor reumatismale. Acesta se aplică, seara, direct pe zonele cu probleme, care apoi se bandajează cu un prosop. Persoana care urmează tratamentul nu trebuie să iasă afară timp de 6 – 8 ore, cât se ţine bandajul pe piele.
Sursa: agrointel.ro