La inițiativa mai multor agenți economici care activează în sectorul agricol al raionului și care și-au dorit o întrunire cu președintele, vicepreședinții raionului, cu șefii serviciilor desconcentrate în teritoriu, recent, această ședință s-a desfășurat. Cu regret, au fost prezenți prea puțini agenți economici. Oricum, fermierul Andrei Gârlea a abordat un spectru foarte larg de probleme, comune pentru toți colegii dumisale: ”Să vedem care probleme pot fi soluționate la nivel de conducere a raionului, servicii desconcentrate în teritoriu, dar și aspectele care merită să le abordăm la nivel de conducere a țării”, spunea dl Gârlea. Potrivit www.consiliu.rezina.md, problemele abordate au fost multe, începând de la incomoditățile create în urma reformei de la rețelele electrice, de la Secția Situații excepționale, până la gunoiștile neutorizate și mizeria pe care vântul o duce pe câmpuri de la acestea, provocând chiar deteriorări ale tehnicii agricole.
În majoritatea primăriilor fâșiile de nucari sunt date în arendă, coroana lor a crescut considerabil, afectând câmpurile. Plus la toate, cei cu arenda se deplasează pe câmpurile proprietarilor pentru a-și aduna roada.
Un alt aspect: oamenii își pasc vitele pe grâne și pe rapiță, braconierii fac drumuri prin câmpuri, chiar și oamenii adesea când au nevoie să ajungă mai degrabă și cu mai puține cheltuieli o iau pe scurtătură, prin câmpurile agricole.
Trebuie ca tractoriștii care ară câmpurile, cotele și nu plătesc nici un impozit la stat, să-și cumpere măcar o patentă, ca să lucreze legal.
Unii agenți economici au necesitate de a efectua lucrări de săpare prin câmpurile fermierilor – în asemenea cazuri să le comunice în prealabil despre asta, iar pagubele provocate – să le compenseze.
O altă problemă, cunoscută de toți și abordată de dl Gârlea a fost nedorința oamenilor noștri de a lucra – s-au obișnuit cu ajutoarele sociale, stau acasă și nici ca zilieri nu doresc să se angajeze. ”Primesc ajutoare sociale, nu pot fi organizați măcar să facă ordine?”, întreba fermierul.
În adresa vicepreședintelui Andrei Godoroja dl Gârlea a înaintat următoarea solicitare – în perioada recoltării, când prin dispoziția președintelui este constituit staff-ul raional, numele și prenumele membrilor lui, împreună cu telefoanele de contact să fie date publicității, așa, încât cei care au necesitate să-i poată găsi pentru a soluționa problemele apărute. Unde mai pui că în perioada recoltării mulți pleacă în concedii de odihnă!..
Un alt aspect, despre care a vorbit dl Gârlea, dar și colegul său Nicolae Josan, îl constituie partea câmpurilor de lângă fâșiile forestiere, unde din cauza umbrei, pământul nu rodește, dar pentru care fermierii plătesc impozite.
Momentele pe care le-am amintit nu epuizează spectrul celor abordate de fermierul Andrei Gârlea, dar sunt comune pentru marea majoritate a agricultorilor. Prezentă la întâlnire, dna Eleonora Ghraur, președintele raionului, le-a solicitat tuturor conducătorilor să-i dea răspuns în scris, pe domeniile de care sunt responsabili, la întrebările abordate de fermieri.
Diana Munteanu